0896 689 614

Автоимунен тиреоидит – един различен поглед

Автоимунен тиреоидит – един различен поглед

 • Автоимуинният тирeоидит или най-често познат като тирeоидит на Хашимото е заболяване, засягащо все повече хора, без значение от възрастта. В холистичен план това е жлезата свързана с гърлената чакра, чакрата свързана с говоренето, комуникацията, креативността и това е причината това заболяване да засяга много повече нежния пол, което не изключва разбира се и мъжете.

  Заболяването най-често започва изведнъж, но обичайно може да се намери връзка с продължителен период на стрес,  съпроводен от чести инфекции, бактериални или вирусни, възпаления на гърлото, ларингити, проблеми с ушите. Имунната система е подложена на продължително напрежение и в един момент не успява да държи възпалението под контрол и се обръща срещу собствените тъкани и органи, в случая срещу собствената щитовидна жлеза.

  Тиреоидитът на Хашимото е заболяване на имунната система и се отнася към автоимунните заболявания. То води до постепенното разрушаване на щитовидната жлеза със забавяне на нейната функция, състояние познато като хипотиреоидизъм. Обикновено то се предшества от хипертиреоидизъм (в началото на заболяването, когато жлезата се опитва да компенсира), но в основата на Хашимото стои проблем с автоимунитета.

  ДРУГИЯТ ПОГЛЕД

  Правилното лечение на всяко заболяване трябва да е насочено към търсене и отстраняване на причината, която провокира патологична реакция на автоимунитета. Най-често при подробното интервю – разговор в кабинета, тя се открива, при това най-често не е една, а натрупване на няколко поредни. При системен, цялостен подход е напълно възможно автоимунният процес да се овладее и да настъпи пълна ремисия.

  За съжаление тъканта на щитовидната жлеза няма способността да се регенерира и възстановяването на функцията и зависи от това до каква степен тя е разрушена. При овладяване на автоимунния процес навреме е напълно възможно възстановяването на нормалната функция на жлезата

   КАКВО ПРИЧИНЯВА АВТОИМУННИЯ ТИРЕОИДИТ? 

  Науката все още не може да даде еднозначен отговор  на този въпрос. Причините могат да бъдат различни, понякога дълбоко скрити и от много време. Могат да са от възпалителен характер, неправилен начин на живот и хранене до продължително състояние на стрес, изчерпване и интоксикация и други. Най-често обаче има признаци, на които не е обърнато внимание навреме и които се откриват по време на прегледа.

  ВСЕ ПАК КОИ СА НАЙ–ЧЕСТИТЕ ПРИЧИНИ И ФАКТОРИ, КОИТО СЕ ТЪРСЯТ ПРИ ХОЛИСТИЧНИЯ ТЕРАПЕВТ ЗА ТИРЕОИДИТА НА ХАШИМОТО?

  • Стресът – под всякаква форма психически или физически е основен причинител на редица заболявания, особено съчетан със следните допълнителни фактори.
  • Инфекции – наличието на огнища на хронична, бактериална инфекции в сливици, синуси. Вирусни инфекции като ентеровирус, рубеола, ЕБВ и други. Напоследък много се говори за паразитите и гъбичните инфекции (кандида албиканс) като фактори, които потискат и объркват автоимунитета. Така те също се свързват с автоимунните заболявания и конкретно с Хашимото.
  • Хронична интоксикация с химични субстанции или натрупвания на тежки метали и токсини – от типа старите живачни пломби, работа в условия с вредни субстанции, химикали, които ежедневно използваме, консерванти и други хранителни добавки, козметика, битова химия и други. Продължителна неконтролирана употреба на наркотици, йодсъдържащи лекарства, хормонални методи, йонизиращи лъчения, продължително излагане на слънце.
  • Хормонален дисбаланс от различно естество. Използването на редица хормонални препарати при жените, както хормоните, които приемаме чрез месото, често води до повишен естроген и се среща при тиреоидита.

   

  КАК ДА СИ ПОМОГНЕМ?          

  Има няколко стъпки, които е необходимо да се направят –

  • Изследвания – ако още не сте си пуснали изследвания е необходимо да направите fT3, fT4, ТАТ, МАТ,TSH, което е достатъчно на първо време, за да се знае откъде се тръгва.
  • Погрижете се за здравето на стомаха и червата. Тествайте за инфекции, паразити и натрупване на тежки метали. Една от причините за появата на чревна пропускливост е нарушаването на стомашно-чревната флора.Патогенните бактерии се хранят с това, което храносмилателната система не е преработила добре. Необходимо е нормализиране на чревната флора с про и пребиотици и диета.
  • Направете си детоксикация. Натрупването на вредни вещества в организма е основна причина за много болести, включително и автоимунните заболявания. Приемът на много медикаменти също създава потискане и объркване в имунната система. Най-добре с това се справя ХДТ- детоксикиращата хомеопатична терапия, която има нови препарати, открити и произведени точно за подобни случаи.
  • Ако сте имали или имате дефицит на някои хранителни вещества трябва да се коригира. Хипотиреоидизмът води до понижена способност за усвояване на витамини и минерали от храната. При Хашимото този проблем е още по-задълбочен, поради намалените стомашна киселина, храносмилателни ензими и нарушената чревна флора.  В резултат, повечето хора с Хашимото страдат от ниски нива на желязо, феритин, витамин Д, Б12, цинк, селен и други хранителни вещества. Близо 90% имат дефицит на витамин Д, дори и в слънчева страна, като България.
  • При автоимунните заболявания е необходима диета. Съставянето на индивидуален хранителен режим с изключване или допълнително включване на определени храни и отчитане на индивидуалните ви потребности е най-добрият вариант за бързо и трайно влизане във форма.
 • Статията "Автоимунен тиреоидит – един различен поглед" все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Последно добавени

Аптеки Марви и Biotrade cosmeceuticals - Спри изпотяването за 10 Дни

Аптеки Марви и Biotrade cosmeceuticals - Спри изпотяването за 10 Дни

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и Biotrade cosmeceuticals ”  2. Играт [...]

1-ви Юни - Детски празник в аптеки Марви!

1-ви Юни - Детски празник в аптеки Марви!

"1-ви Юни" - Детски празник в аптеки Марви!В месеца на детето - рисунка направи и подарък от Ап [...]

{ИГРА}Сподели своята мечтана лятна дестинация и спечели награда от La Roche Posay 

{ИГРА}Сподели своята мечтана лятна дестинация и спечели награда от La Roche Posay 

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и La Roche Posay”  2. Играта се прове [...]

Играй и спечели слънцезащита за цялото семейство

Играй и спечели слънцезащита за цялото семейство

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ   1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и Laboratorios Bab [...]

Изненадващите ползи от употребата на Цинков оксид

Изненадващите ползи от употребата на Цинков оксид

Цинковият оксид представлява неорганично съединение, под формата на бял прах, неразтворим във вода, [...]

Хомеопатията като първа помощ при децата

Хомеопатията като първа помощ при децата

Няма родител, който да не иска най-доброто за своето дете. А при честите боледувания в ранна детска [...]

Себореен дерматит при новородено.Не изпадайте в паника!

Себореен дерматит при новородено.Не изпадайте в паника!

Един от най-хубавите и значими моменти в живота на всяко младо семейство е появата на детенце. То ни [...]

Аптеки Марви и NUXE ви предизвикват-Излезте на слънце и се забавлявайте!

Аптеки Марви и NUXE ви предизвикват-Излезте на слънце и се забавлявайте!

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ   1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и NUXE  ” 2. И [...]

Познаваме ли добре хомеопатията и кои са нейните основни принципи

Познаваме ли добре хомеопатията и кои са нейните основни принципи

„Хомеопатия” произхожда от гръцки (Homoios – подобен; pathos – страдание/болест) и е алтернативен ме [...]

Как смехът ни лекува. Смехотерапия

Как смехът ни лекува. Смехотерапия

„Светът е оцелял, защото се е смял.“Напълно вярно!В древността смехът е възприеман като вътрешното с [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!