0896 689 614

Грижа за детските зъбки

Грижа за детските зъбки

 • Навиците, формирани в детска възраст остават за цял живот. Точно поради това е важно да приучим детето да полага грижи за своите зъбки. Също толкова съществено е ако има здравословен проблем, да му се обърне внимание навреме. Млечните зъбки се сменят, но често се оказва, че детето с нелекувани кариеси израства като възрастен с куп проблеми, свързани с оралното здраве. За да избегнем това, не трябва да пренебрегваме в никакъв случай грижите за доброто състояние на детската усмивка. На какво да обърнем внимание, за да не се налага малкият човек да сяда твърде често на зъболекарския стол?

  Грижа за детските зъбки

  Първи профилактичен преглед при зъболекар

  На първо място, трябва да насрочим прегледа навреме- най- оптимално е това да се случи преди първата годинка на детето. Добре е специалистът да има опит с малки деца, защото вероятно това посещение ще остави силни впечатления в детското съзнание. Зъболекарят ще огледа разположението и цвета на изникналите зъбки, ще провери дали са почиствани ефективно и ще ви даде насоки относно поддържането на хигиената и здравето им. Ако има наличие на патологични процеси, ще започне лечение.

  Грижа за детските зъбки

  Подходящ избор на храни и напитки

  При малките деца заспиването с шише, пълно с мляко или сок може да се превърне в причина за кариес. Дълго време се вярваше, че кърменето след едногодишна възраст също може да причини подобен проблем, но днес това твърдение е отхвърлено. 

  От особено значение са хранителните навици на детето- то не трябва да посяга към подсладените сокчета от магазина. Дори фрешовете, ако са неразредено могат да се окажат лоша идея. Заменете ги с вода или разреден плодов сок, като е важно да изплаквате устната кухина след пиене. 

  При вече порасналите деца универсално правило е  да се избягват сладкишите, особено вечер. Най- „опасни“ за оралното здраве са карамелизираните десерти от типа „Сникърс“, карамелизираните ядки и  дъвчащите бонбони- дори след измиване на зъбите, остатъци от тях могат да залепнат по труднодостъпните зъбни повърхности и да причинят кариес. Газираните напитки също са рискови в това отношение.  И нещо много важно- след консумация на газирани напитки, плодови сокове, кисели плодове емайлът е особено уязвим- силно препоръчително е да не се мият зъбите веднага след това, а да се изчака 30 минути. 

  Грижа за детските зъбки

  Изрядна устна хигиена

  Поддържането на добра орална хигиена трябва да започне още от най- ранна детска възраст, най- добре още след появата на първите зъбчета на 6- 8 месечна възраст. Дори преди поникването им можем да почистваме устната кухина като обтриваме венчетата с марличка, напоена с чай от лайка или преварена вода. По този начин няма да остават следи от кърма или пюре и ще предотвратим риска от появата на кандидоза. Другото предимство е, че масажа на венците стимулира никненето на зъбките. 

  Разбира се, с израстването се разширява и менюто на детето, то започва активно да консумира твърди храни, някои от които с високо въглехидратно съдържание и полагането на грижи за зъбите става от още по- голямо значение. 

  Преди да вземете първата четка за зъби на детето, почиствайте устната кухина с напръстник с гумени власинки- така то ще свикне с идеята за измиване по- лесно и бързо. Показвайте му как вие самите четкате зъбите си, изплаквате и изплювате- важно е то да усвои това. Голяма част от детските пасти за зъби имат флуор, а честото му поглъщане може да доведе до флуороза. 

  Самата четка за зъби трябва да е с малка глава, меки власинки и по възможност с ограничител. Слагайте паста за зъби в малко количесто- колкото грахово зрънце. До 5-6 годишна възраст детето трябва да се е научило само, че зъбите се мият два пъти дневно- сутрин, след хранене и преди вечерния сън.

   

  Грижа за детските зъбки

  Повишено внимание при употребата на лекарства и хранителни добавки за деца

  Голяма част от тях са под формата на подсладени сиропи, разтвори, дъвчащи бонбони, за да бъдат приятни на вкус и за да могат малките да ги пият с удоволствие, дори когато нямат апетит. С това обаче трябва да се внимава- напомняйте на детето  винаги да изплаква уста след това. Нека изпива витамините си преди сутрешното миене на зъбките. Ако добавката е под формата на ефервесцентни таблеки обаче, е добре да се изчака 20- 30 минути преди измиване-енергичното четкане непосредствено след употребата на такъв тип продукти по- скоро би увредило емайла. 

  А вие избрахте ли четка и паста за вашия малчуган? По- надолу може да видите предложенията ни с продукти за хигиенна грижа за детските зъбки.  

  Автор: Д. Пенева

  Снимки:pexels.com

  wallpaperflare.com

  pixabay.com

 • Статията "Грижа за детските зъбки" все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Последно добавени

Как да изберем подходящ шампоан сред многообразието от продукти на пазара?

Как да изберем подходящ шампоан сред многообразието от продукти на пазара?

В магазина, аптеката и във фризьорските салони е пълно с всевъзможни видове шампоани, всеки от които [...]

Синузитът- как да се спасим от неприятните симптоми?

Синузитът- как да се спасим от неприятните симптоми?

Есенният сезон си има и недостатъци- с падането на температурите, пада и имунитетът, а звукът от под [...]

Различни типове колаген и как да си ги набавим

Различни типове колаген и как да си ги набавим

Вероятно сте чували за колагенът и знаете, че помага за поддържането на еластичността на кожата, отт [...]

Подсичане при малкото дете- как да облекчим раздразената бебешка кожа?

Подсичане при малкото дете- как да облекчим раздразената бебешка кожа?

Подсичане- така наричаме иритативания дерматит в памперс-зоната, така типичен за възрастта между 6-т [...]

Хиперпигментация- втора част. Какви са ефективните методи за борба с пигментните петна?

Хиперпигментация- втора част. Какви са ефективните методи за борба с пигментните петна?

Поява [...]

Детето е настинало? Ето как ще преборим симптомите!

Детето е настинало? Ето как ще преборим симптомите!

Популярното наименование настинка се използва обикновено, за да обозначи вирусна инфекция на горните [...]

Розеола- как да се справим с "бебешката шарка"?

Розеола- как да се справим с "бебешката шарка"?

Розеола, позната също като шеста болест или бебешка шарка, е болест, типична за бебетата и малките д [...]

Апитерапия или как пчелите даряват здраве?

Апитерапия или как пчелите даряват здраве?

Апитерапията е вид алтернативен метод за лечение и превенция на различни патологии, използващ свойст [...]

Шуслерови соли

Шуслерови соли

Ако сте привърженик на алтернативните методи за лечение, вероятно вече сте чували за Шуслеровите сол [...]

Терапия с продукти от кухнята за мазна и проблемна кожа

Терапия с продукти от кухнята за мазна и проблемна кожа

Най- накрая времето започна приятно да се захлажда, а слънчевите лъчи далеч не са така палещи, както [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!