0896 689 614

Първа помощ при отравяне

Първа помощ при отравяне

 • Отравянето представлява пряка опасност за живота и здравето на пострадалия, която настъпва под влиянието на попаднали в организма токсични субстанции. Произходът им може да бъде различен, но най- често става дума за медикаменти, киселини, основи, отровни растения или гъби, негодна за употреба храна. Кои са най- често срещаните симптоми и как да окажем първа помощ, ще научите от следващите редове.

  Симптоми при отравяне

  Симптомите могат да варират в зависимост от вида и погълнатото количество токсин. Най- общо те включват гадене, дисфагия( затруднено преглъщане), болки в стомаха, повръщане, замаяност, затруднения в дишането, хиперсаливация (повишено количество слюнка). В по- сериозни случаи, може да се стигне до загуба на съзнание, кома и дори летален изход.

  Първа помощ при отравяне

  Отравяне с медикаменти

  Може да се случи като инцидент( най-често  при деца под 5 години) или при опит за самоубийство (1 на всеки 4 случая на интоксикация). Какво да правим в случай на отравяне с лекарства? На първо място, извикайте екип на спешна помощ. Докато чакате да пристигне, се опитайте да предизвикате повръщане, като поднесете 2 чаши топла вода и след това натиснете назад корена на езика. В никакъв случай не предприемайте това действие, ако пострадалият е в безсъзнание. Опитайте се да разберете какъв е бил погълнатият медикамент- потърсете празни опаковки наоколо, а ако засегнатият е дете, го накарайте да опише изпитите таблетки/течност. 

  Първа помощ при отравяне

  Отравяне с киселина или основа

  Отново често срещано при поглъщане при  опити за самоубийство или битови инциденти. Специфичното тук е, че не трябва да се предизвиква повръщане- киселините и основите имат корозивно действие върху тъканите и при повторно  преминаване през хранопровода, могат да причинят по- тежки увреди. Какво трябва да се направи? Извиква се екип на Спешна помощ възможно най- бързо. След това устната кухина на пострадалия трябва да се изплакне с вода, за да се отстранят остатъците от корозивното вещество и да се предотврати допълнително поглъщане от него. Може да се даде белтъчна вода (разтвор от белтъците на две яйца и 200мл. вода) . Не давайте на пострадалия слаби киселини като антидот на основа или обратно- по този начин е по- вероятно е да причините вреда, отколкото да помогнете. Не е добра идея и да давате алкохол. Ако вие транспортирате пострадалия, постарайте се той да е легнал на една страна, по възможност с глава, поставена по- ниско от тялото- така при повръщане ще се избегне аспирация на стомашно съдържимо. 

  Първа помощ при отравяне

  Отравяне с гъби

  Най- често се случва след неволно консумиране на отровен вид гъби, някои от тях двойници на добре познати видове, годни за консумация. Най- широко разпространените отровни гъби по нашите територии са червената, зелената, бялата мухоморка, дяволската гъба и отровната млечница. Лекарите предупреждават, че токсините в гъбите могат да причинят тежки увреждания дори след термична обработка или изсушаване. Симптомите, породени от отравяне с гъби се проявяват 1-3 до 48 часа след консумация, като колкото по- късно се проявят първите признаци на интоксикация, толкова по- опасно е самото отравяне. Как да постъпим при отравяне с гъби? Задължително потърсете медицинска помощ, като до идването можете да съберете информация за времето на поемането на гъбите, интервала между него и появата на симптомите, ако имате налични количества от ястието или самите консумирани гъби, запазете част от тях- могат да послужат за медицински проби. Може да предизвикате повръщане, като преди това дадете на пострадалия 2-3 чаши топла вода с разтворена в нея сол. Може да дадете и медицински въглен. В никакъв случай не давайте алкохол или кисели храни и напитки. Ако пострадалият е в безсъзнание, поставете го легнал на една страна с глава по- ниско поставена от тялото до идването на медицинския екип.

   

  Първа помощ при отравяне

  Отравяне с растения

  Дори растенията, използвани с лечебна цел могат да бъдат токсични, ако се употребяват по неправилен начин. Количеството отрова зависи от различни фактори- фаза на развитие, част от растението( при някои отрони са плодовете, при други- цветовете, кората..), изсушаване и начин на съхранение. Отравяне може да настъпи, както при поглъщане, така и при контакт с кожата, като във втория случай симптомите включват различни по тежест възпаления по кожата и дори мехури. В България най- често срещаните отровни растения са татул, чемерика, лудо биле, самакитка, бучиниш. Оказването на първа помощ е от особено голямо значение- важно е да потърсите лекарска помощ възможно най- бързо, като до пристигането на екипа предизвикайте повръщане. Кожата, засегната от отрова, трябва да бъде щателно измита с вода и също да се потърси специалист.

  Как да избегнем опасността от отравяне? 

  Винаги е добре да знаем как да окажем първа помощ, но най- добрите мерки, които можем да вземем са превантивните. Понеже голяма част от отравянията се случват с малки деца, трябва да обезопасите максимално жилищната си площ- всички лекарства е необходимо да бъдат поставени на недостъпно място, почистващите препарати да се съхраняват само в надписани опаковки и нависоко. При разходки навън наблюдавайте детето внимателно, не му позволявайте да яде плодове, които не сте му дали вие,  дори да са добре познати- не знаете дали в момент на разсейване няма да обърка боровинките с мечо грозде, например. Отглеждайте вкъщи само растения, за които сте сигурни, че не са токсични, дори при неволно поглъщане.Ако не познавате добре гъбите и не сте в компанията на човек с опит, не берете диви гъби. Не купувайте гъби от непроверени източници.

  Автор: Д.Пенева

  Снимки: pexels.com

  pixabay.com

 • Статията "Първа помощ при отравяне" все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Последно добавени

Как да изберем подходящ шампоан сред многообразието от продукти на пазара?

Как да изберем подходящ шампоан сред многообразието от продукти на пазара?

В магазина, аптеката и във фризьорските салони е пълно с всевъзможни видове шампоани, всеки от които [...]

Синузитът- как да се спасим от неприятните симптоми?

Синузитът- как да се спасим от неприятните симптоми?

Есенният сезон си има и недостатъци- с падането на температурите, пада и имунитетът, а звукът от под [...]

Различни типове колаген и как да си ги набавим

Различни типове колаген и как да си ги набавим

Вероятно сте чували за колагенът и знаете, че помага за поддържането на еластичността на кожата, отт [...]

Подсичане при малкото дете- как да облекчим раздразената бебешка кожа?

Подсичане при малкото дете- как да облекчим раздразената бебешка кожа?

Подсичане- така наричаме иритативания дерматит в памперс-зоната, така типичен за възрастта между 6-т [...]

Хиперпигментация- втора част. Какви са ефективните методи за борба с пигментните петна?

Хиперпигментация- втора част. Какви са ефективните методи за борба с пигментните петна?

Поява [...]

Детето е настинало? Ето как ще преборим симптомите!

Детето е настинало? Ето как ще преборим симптомите!

Популярното наименование настинка се използва обикновено, за да обозначи вирусна инфекция на горните [...]

Розеола- как да се справим с "бебешката шарка"?

Розеола- как да се справим с "бебешката шарка"?

Розеола, позната също като шеста болест или бебешка шарка, е болест, типична за бебетата и малките д [...]

Апитерапия или как пчелите даряват здраве?

Апитерапия или как пчелите даряват здраве?

Апитерапията е вид алтернативен метод за лечение и превенция на различни патологии, използващ свойст [...]

Шуслерови соли

Шуслерови соли

Ако сте привърженик на алтернативните методи за лечение, вероятно вече сте чували за Шуслеровите сол [...]

Терапия с продукти от кухнята за мазна и проблемна кожа

Терапия с продукти от кухнята за мазна и проблемна кожа

Най- накрая времето започна приятно да се захлажда, а слънчевите лъчи далеч не са така палещи, както [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!