0896 689 614

Шуслерови соли

Шуслерови соли

 • Ако сте привърженик на алтернативните методи за лечение, вероятно вече сте чували за Шуслеровите соли. Ако пък не сте- днес ще се запознаете с един интересен и без странични ефекти метод за лечение и профилактика. 

  Шуслерови соли

  Биохимичното лечение на д-р Вилхелм Хайнрих Шуслер

  През 19в. д-р Шуслер публикува в свой труд за първи път теорията си за терапия, основана на разбирането, че дефицитът на определен минерал води до нарушен минерален баланс, което от своя страна води до различни смущения в биохимичните процеси на клетъчно ниво. Това, според немския лекар, е причината за голяма част от патологиите. Негово е и смелото предположение, че чрез лицева диагностика може да се определи дали организмът страда от минерален дефицит или не. Той нарича своята терапия „Биохимично лечение“ и дава да се разбере, че тя се различава от класическите хомеопатични методи, поради това, че не следва основния хомеопатичен принцип - Similia similibus curentur- „подобното се лекува с подобно“, а се основава на съвсем други разбирания. 

  Според теорията на д-р Шуслер допълнителният прием на липсващия минерал възстановява биохимичния баланс, като йоните въздействат директно на клетката и настъпва подобрение на симптомите на заболяването. 

  Кои са дванадесетте Шуслерови соли

  Д-р Шуслер открива 12 съединения- соли, като всяка една има своето предназначение. Тяхното действие може да се комбинира, поради което често се изписва комбинация от соли за оптимален ефект. 

  Шуслерови соли

  Шуслерова сол № 1 Калциум флуоратум (Calcium Fluoratum) D12 отговаря за еластичността на тъканите, сухожилията, емайлът, ноктите и костите. Подходяща за лечение или превенция на отпусната кожа, стрии, болки в коленете и кръста, чести кариеси, проблеми с венците, чупливи нокти.

  Шуслерова сол № 2 Калциум фосфориĸум (Calcium phosphoricum) D6 се използва при нарушена калциева обмяна и последствията от този проблем- трудно възстановяване след болести или травми, забавен растеж на кости и зъби при деца. Подходяща при остеопороза, счупвания на костите, при растежни болки и при болки от никнене на зъбки при малки деца. Има и лактогонен ефект.

  Шуслерова сол № 3 Ферум фосфориĸум (Ferrum phosphoricum) D12 регулира обмяната на желязото и подобрява насищането на кислород в тъканите. Използва се за подпомагане на имунната система, като особено добър ефект има при прием в началните стадии на вирусни и бактериални инфекции. Подпомага възстановяването на организма при порязвания, охлузвания и други травми. Една от най- популярните соли, понеже има бързо действие при висока температура.

  Шуслерови соли

  Шуслерова сол № 4 Калиум хлоратум (Kalium chloratum) D6 подпомага синтеза на основните тъканни протеини. Използва се при остри и хронични възпаления на лигавиците с отделяне на бял секрет. Тази сол въздейства и на вискозитета на кръвта и е подходяща при висок риск от тромби. Освен това стимулира отделянето на токсините от организма.

  Шуслерова сол № 5 Kалиум фосфориĸум (Kalium phosphoricum) D6 регулира правилното разпределение на калиевите и фосфатните йони. Друг наблюдаван ефект е засиленото производство на лецитин, поради което тя е солта, отговаряща за здравето на нервната система и психиката. Използва се при преумора, депресивни състояния и безсъние. Често се предписва и при повишени нужди на организма- работа, включваща нощни смени, особени житейски обстоятелства, дълги боледувания, бременност. 

  Шуслерова сол № 6 Калиум сулфуриĸум (Kalium sulfuricum) D6 стимулира функциите на черния дроб и панкреаса. Особено добре се влияят кожни проблеми като витилиго, безпричинни сърбежи (чест признак на нарушения в работата на черния дроб). Подходяща е при възпаления на лигавиците с отделяне на жълто- зелена секреция.Използва се често при хронични заболявания.

   

  Шуслерови соли

  Шуслерова сол № 7 Магнезиум фосфориĸум (Magnesium phosphoricum) D6 е подходяща при спазми и болки от всякакъв характер. Действа отпускащо на мускулатурата и има добро релаксиращо действие, поради което се използва и при тревожност и безсъние. Има балансиращо хормоните действие, понеже подобрява работата на жлезите с вътрешна секреция.

   Шуслерова сол № 8 Натриум хлоратум (Natrium chloratum) D6 участва в регулирането на баланса между соли и течности. Подходяща при пациенти с обемна хипертония, хипотония, при алергични реакции, отоци по време на бременност. Участва в терморегулацията, поради което се използва и при повишена температура, топлинен удар и прегряване.

  Шуслерова сол № 9 Натриум фосфориĸум (Natrium phosphoricum) D6 подпомага обмяната на веществата и поддържането на алкално- киселинно равновесие. Използва се често при стомашно- чревни неразположения, особено след консумиране на мазна храна. Добър ефект има и при пациенти с проблеми с теглото. Изписва се и при акне и мазна кожа.

  Шуслерови соли

  Шуслерова сол № 10 Натриум сулфуриĸум (Natrium sulfuricum) D6 се използва при задържане на излишни течности в тъканите. Има и силен детокс ефект, поради което се приема след дълги лекарствени терапии, ваксини, злоупотреба с алкохол или вредни храни, след силни упойки. Всякакви видове отоци се повлияват добре след прием.

  Шуслерова сол № 11 Силицея (Silicea) D12 е солта, която ще ви помогне да съхраните младостта си. Поддържа съединителната тъкан еластична, което я прави подходяща при преждевременно остаряване, стрии, целулит. Солта се изписва и при цъфтяща и слаба коса, цъфтящи и цепещи се нокти. 

  Шуслерова сол № 12 Калциум сулфурикум (Calcium sulfuricum) се използва най- често при бактериални възпаления, тъй като има свойството да извежда натрупаната гной от организма (важно е да има дренажен отвор). Изчиства тъканите, подпомага образуването на нова тъкан, действа изчистващо на организма. 

   

  Шуслерови соли

  Какво трябва да знаем за приема на Шуслерови соли?

  Шуслеровите соли са едно добро оръжие на алтернативната медицина, като дори скептиците могат да останат изненадани от действието им. Огромно предимство е, че няма как да се предозират, подходящи са дори за бременни и бебета и могат да се приемат за дълъг период от време. Важно е да се знае, че поне 15 минути преди прием не трябва да сте консумирали храна или напитки. Друг факт, който може би не ви е известен е, че Шуслеровите соли действат мигновено, ако са разтворени в топла вода. Това е особено полезно в случаите, когато имаме нужда от бързо повлияване на симптома- такъв е случаят с една от най- популярните соли- номер 3 (Ferrum phosphoricum), която се използва при висока температура. 

  Автор:Д.Пенева

  Снимки:pexels.com

 • Статията "Шуслерови соли" все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Последно добавени

Спечели подарък с Waya Caps и аптеки Марви

Спечели подарък с Waya Caps и аптеки Марви

Спечели подарък с Waya CapsПробиотиците WAYA® за балансирана чревна микрофлора съдържат 100 % микрое [...]

Съвети за почистване на кожата според нейния тип и особености

Съвети за почистване на кожата според нейния тип и особености

Редовното и старателно почистване на кожата трябва да бъде неизменна част от рутината на всяка дама, [...]

Как да се спасим от желязната хватка на мигрената? Традиционни и алтернативни методи на лечение.

Как да се спасим от желязната хватка на мигрената? Традиционни и алтернативни методи на лечение.

Пристъпът на мигрена може да бъде кошмарно изживяване, което сериозно да наруши ежедневието на постр [...]

Как да изберем подходящ шампоан сред многообразието от продукти на пазара?

Как да изберем подходящ шампоан сред многообразието от продукти на пазара?

В магазина, аптеката и във фризьорските салони е пълно с всевъзможни видове шампоани, всеки от които [...]

Синузитът- как да се спасим от неприятните симптоми?

Синузитът- как да се спасим от неприятните симптоми?

Есенният сезон си има и недостатъци- с падането на температурите, пада и имунитетът, а звукът от под [...]

Различни типове колаген и как да си ги набавим

Различни типове колаген и как да си ги набавим

Вероятно сте чували за колагенът и знаете, че помага за поддържането на еластичността на кожата, отт [...]

Подсичане при малкото дете- как да облекчим раздразената бебешка кожа?

Подсичане при малкото дете- как да облекчим раздразената бебешка кожа?

Подсичане- така наричаме иритативания дерматит в памперс-зоната, така типичен за възрастта между 6-т [...]

Хиперпигментация- втора част. Какви са ефективните методи за борба с пигментните петна?

Хиперпигментация- втора част. Какви са ефективните методи за борба с пигментните петна?

Поява [...]

Детето е настинало? Ето как ще преборим симптомите!

Детето е настинало? Ето как ще преборим симптомите!

Популярното наименование настинка се използва обикновено, за да обозначи вирусна инфекция на горните [...]

Розеола- как да се справим с "бебешката шарка"?

Розеола- как да се справим с "бебешката шарка"?

Розеола, позната също като шеста болест или бебешка шарка, е болест, типична за бебетата и малките д [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!