0896 689 614

Чудодейната Гинко билоба

Чудодейната Гинко билоба

 •  Дървото Гинко Билоба се смята за най-стария представител на растенията със своите над 200 милиона години история. Той е единственият жив член на семейството Ginkgoaceae. Изследванията на различни вкаменелости по света показват, че другите представители на семейството са били широко разпространени в Европа и Северна Америка. За разлика от тях Гинко Билоба оцелява хилядолетия наред, като не променя химичния си състав и лечебните си свойства през всички тези години. Той се счита за изгубен до края на 17 век, когато шведски учени го намират диворастящ в Източен Китай. Заради това Китай се счита за родината на дървото, въпреки че не е официално потвърдено.


   Вродената устойчивост на дърветата Гинко е причина видът да преживее толкова милиона години. Растението има уникална устойчивост на болести, а дървесината и листата остават непокътнати от атаки на насекоми, паразити и гъбички. Слабо известно е, че дърветата от вида Гинко са много трудно запалими и устояват на силни ветрове. След атомната атака над Хирошима 1945 година Гинко Билоба са били едни от малкото оцелели дървета.Тази устойчивост е причина повечето от вида Гинко Билоба да достигат възраст над хиляда години, а за някои се твърди, че са на над 2500 години.


    Едно дърво хилядолетник от вида Гинко растяло пред един от най-важните шинтоистки храмове в град Камакура, Япония. Дървото било част от древна японска легенда, според която зад него се скрил убиеца на шогуна Минамото но Санетомо. Новината, че дървото било покосено от силна бурия трогнала не само шинтоистките представители на школата, но и цяла Япония. За съжаление, въпреки многото усилия на водещи специалисти, дървото паднало на 10 март 2010 година.  


    Името на дървото е с японско-китайски произход. „Гинкго“ е японска дума, която произлиза от китайската “yinhsing” и означава „сребърна праскова“. През 1771 година Карл Линей наименува дървото Ginkgo Biloba, което се запазва и до днес.


    Дърветата Гинко Билоба са семенни растения и достигат 20-25 метра, а в някои части на Китай – 50 метра. Имат изключително здрави корени и с годините образуват гъста и широка корона, като клоните не са подредени. Листата имат специфична форма наподобяваща ветрило и са широки от 5 до 10 см, освен това спрямо всички други семенни растения имат уникални радиално разположени жилки, които започват още от стъблото. През есента листата променят цвета си от зелена до жълта гама и бързо окапват.              

                                               

    Интересно за дървото Гинко Билоба е, че то е двудомно растение. Това означава, че едно дърво може да има генеративни органи само от единия пол – или само мъжки, или само женски. Генеративните органи на мъжките дървета са макроспорофилите, които са събрани в ресовидни съцветия. Макроспорофилите се състоят от много прашинкови торбички, наредени на една обща ос. При узряване на полена, макроспорофилите се разпукват и поленът се освобождава. Женските Гинко Билоба дървета от своя страна се опрашват от този полен (цветен прашец) и започват да развиват семена. Семената са скрити в плод, които е сравнително голям колкото една маслина и има специфичен цвят – сребристо зеленикав към жълтеникав (зависи от етапа на растежа).


    При падане на земята плодовете на дървото Гинко отпускат неприятен мирис, заради бутировата киселина, съдържаща се в тях. Плодовете на женската Гинко Билоба са част от традиционното меню на Китай, Япония, Корея. Те се предлагат като деликатес по време на нова година или на сватба. Смята се, че са силен афродизиак, но няма официални данни по темата.


    Въпреки че дървото се среща само в Китай като диворастящо растение, то се култивира в Европа и Америка през последните 50 години. Гинко Билоба се засажда в България за пръв път в края на 19 век. Дърветата все още растат и мога да се видят в градината зад Народната библиотека в София, както и в морските градини на Бургас и Варна.


    Химичният състав на Гинко Билобата, както казахме, е непроменен през милионите години на съществуване на дървото. В състава на лечебното растение се откриват много активни вещества полезни за човешкия организъм – флавон-гликозиди (24%) и терпен-лактони (6%). Освен това съдържа витамини А, В, С, кверцетин, билобалид, кемпферол. Сравнително наскоро са открити и редките, но изключително важни фитохимикали – гинколид и билобалид. Всички тези съставки правят приема на Гинко Билоба особено важен за поддържане на общото здравословно състояние в добра форма.


    В началото традиционната китайската медицина използвала семената от Гинко Билоба за лечение на различни болести. Те помагали най-много при респираторни проблеми – астма, кашлица, бяло течение, както и за регулиране на нивата на урината, енуреза. Листата на дървото като лечебно средство навлезли малко по-късно – едва през 15 век. Но веднъж разбрали техните силни лечебни функции, китайците винаги се обръщали към тях за помощ като природно лечебно средство.

  Основните направления, за които обикновено хората търсят помощ от Гинко Билобата, са за подобрение на кръвообращението и пoдобряване на концентрацията.                                                   


    Безспорен е фактът, че Гинко Билобата подобрява кръвообращението в цялото тяло. Гинко-флавоноидите действат директно върху най-малките кръвоносни съдове, разширяват ги и по този начин подобряват обходния кръвен поток и засилват нивото на кислород. Лечебните листа стимулират мозъчните функции, подобряват паметта, действат благоприятно при мигрена, влияят положително върху кръвното налягане. Прилагат се при лечение на:

  • Сърдечно-съдови болести;

  • Хемороиди;

  • Разширени вени;

  • Синдром на Рейно.


  Особено много помагат на хора, които са претърпели инсулт или друга мозъчна травма.


    По-малко познатите лечебни функции на Гинко Билобата са, че има много силен антидепресивен ефект, възстановява зрението, слуха, работоспособността, превантивно средство срещу атеросклерозата и болестта на Паркинсон. Гинко Билобата в съчетание с чия, женшен и алое вера дава много добри резултати при стерилитет и импотентност.

   

    Скорошни изследвания показват положителни ефекти от употреба на Гинко Билоба при колит. Резултатите доказват намаляване на симптомите на стомашно раздразване до 33%. Едновременно с това се наблюдава и засилена защита на тъканите, т.е. лечебната Билоба предпазва клетките от разрушаване.             

                                    

   Друго интересно изследване показва, че Гинко Билобата има успокояващ ефект за възбудената нервна система. Тези нервопротективни свойства дървото дължи на флавоноидите, терпеноидите и билобалидите. Тези активни съставки предпазват от хипоксия и окисляване, катаракта, макуларна дегенерация, мигрена, замаяност, безпокойство.    Употребата на хранителни добавки от Гинко Билоба е важна превенция или част от назначено лечение към вече проявила се болест. Добавките имат много по-силен и бърз ефект в сравнение с чая. Важен фактор е, че в съвременното забързано ежедневие по-малко хора имат време да си приготвят запарка от листата, затова е по-лесно приема на таблетки.


 • Статията "Чудодейната Гинко билоба" все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Препоръчани продукти

Последно добавени

Активният въглен - мощно естествено средство

Активният въглен - мощно естествено средство

Активният въглен е мощно естествено средство, използвано за улавяне на токсини и химикали в организм [...]

За какво всъщност е полезен кофеина

За какво всъщност е полезен кофеина

Често за кофеина се изказват негативно, но в разумни дози той може да бъде полезен. При това не само [...]

Джинджифилът - божественият корен

Джинджифилът - божественият корен

Коренът от джинджифил е добре познат и широко застъпен в народната медицина от векове. Значениет [...]

Червена боровинка - най-често срещаните ползи от горските плодчета

Червена боровинка - най-често срещаните ползи от горските плодчета

Червената боровинка, наричана още “лозя от планината Ида” (Vaccinium vitis-idaea), има значително [...]

Има ли начин да предотвратим и премахнем стриите?

Има ли начин да предотвратим и премахнем стриите?

Повечето от нас ще се сблъскат със стриите в даден момент от живота си. Независимо дали това ще се [...]

Черен бъз – мощен имуностимулатор!

Черен бъз – мощен имуностимулатор!

Черният бъз (Sambucus nigra) е познат и използван от човечеството в продължение на векове заради м [...]

Суха кожа на тялото, Ами сега? Как да се справим с проблема суха кожа на тялото

Суха кожа на тялото, Ами сега? Как да се справим с проблема суха кожа на тялото

Чувство на опъване, щипане, липса на еластичност, сквами, „змийска кожа“. При суха, до много су [...]

Екстракт от охлюви за красота и здраве

Екстракт от охлюви за красота и здраве

Козметика с екстракт от охлюви – какви ползи носи тя и защо набира все по-голяма популярност  в [...]

Чудодейната Гинко билоба

Чудодейната Гинко билоба

 Дървото Гинко Билоба се смята за най-стария представител на растенията със своите над 200 мили [...]

Бял Трън – лечебното растение

Бял Трън – лечебното растение

               Белият трън (известе [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!