0896 689 614

Защо солта прави храните по-вкусни?

Защо солта прави храните по-вкусни?

  • Солта е нещо като супергерой в света на храните – без нея много разнообразни гозби са безвкусни, от пиле с ориз до пържени картофи, дори и сладкарите използват сол, за да направят любимите ни десерти по-вкусни.

    Това е защото солта просто прави нещата солени – тя има много различни ефекти върху вкусовите възприятия, на ниво език, но също и в мозъка.

    Хората (както и повечето бозайници) харесват сол, защото се нуждаят от нея за да оцелеят. Сол (обикновено под формата на NaCl - натриев хлорид) е незаменимо съединение за организма. Тялото използва натриевите йони от солта за всичко, от комуникация между невроните до регулиране на кръвното налягане. Но тялото не може да произвежда натрий от нищото, той е химичен елемент и ние не сме звезди (в тях са се създали почти всички познати ни химични елементи), затова трябва да си го набавим чрез храната. И тъй като солта не се среща толкова често, освен ако не си около морето, ние сме еволюирали да имаме да харесваме сол, за да имаме стимул да си набавим достатъчно.

    През 2010 изследователи потвърдиха, че усещаме сол най-вече чрез натриеви каналчета по епителните клетки на езика. Тези каналчета позволяват на натрия да влезе в клетките на езика, които сигнализират на мозъка, че има нещо солено.

    Но колкото и странно да звучи, солта също прави нещата по-сладки, по няколко начина:

    Първо, солта намалява усещането за горчивост. Проучвания са доказали, че солта намалява горчивината на храни в пъти по-добре от захар. Попаднала на езика, солта блокира свързването на много горчиви вещества със рецепторите по езика. Но дори когато изследователи са дали на хора сол и нещо горчиво по такъв начин, че да не се смесват на езика, хората все пак са оценили нещата като по-сладки. Това подсказва, че мозъка възприема по различен начин сигналите от вкусовите рецептори, когато сред тях има и сол.

    Също така, натриевият хлорид е специфичен активатор за ензима амилаза, който се намира в слюнката и разгражда скорбялата (нишестето) до глюкоза. Скорбялата е основна част от почти всички растителни и зърнени храни, включително и хляба. Затова ако задържиш парче хляб в устата си, започваш да усещаш сладък вкус – амилазата от слюнката я разгражда до глюкоза, която има сладък вкус. Солта помага на амилазата да действа по-бързо и по този начин усещаш нещата като по-сладки.

    Солта прави нещата сладки и по-директно - при изследвания на мишки, изследователи са открили, че протеините, които улавят захарта и я пренасят в рецепторните клетки по езика не работи без наличие на натрий. Това предполага, че ако сладките храни имат и малко сол, сладостта им ще се усеща повече.

    Солта влияе на вкусовете и по други начини, за които все още няма добро обяснение. Например, през проучване от 1985, доброволци са определили, че осолената грахова супа има не просто по- сладък и по-малко горчив вкус, но също така и, че е била по-гъста и по-засищаща от безсолната. Една единствена съставка е променила цялото усещане за яденето.

    Затова ако ястието ви е безвкусно е много вероятно само няколко кристалчета сол да помогнат.

    Затова солниците са на масата.

  • Статията "Защо солта прави храните по-вкусни?" все още не е коментирана.

    Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

    Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Последно добавени

Първа помощ при изгаряне

Първа помощ при изгаряне

Изгар [...]

Начин на хранене и рак- има ли връзка?

Начин на хранене и рак- има ли връзка?

В никакъв случай не може да се каже, че определен вид храна разболява или лекува от рак. Но е доказа [...]

Първа помощ при удавяне

Първа помощ при удавяне

Лятото е сезонът, през който предпочитаме да прекарваме най- много време край водоеми в сравнение с [...]

Родиола, позната още като златен корен- царицата на билките

Родиола, позната още като златен корен- царицата на билките

Съществува ли начин да повишим настроението си, физическата си издръжливост и тонуса си, без същевре [...]

Първа помощ при слънчев и топлинен удар

Първа помощ при слънчев и топлинен удар

Любимият ни летен сезон крие известни опасности, ако сме твърде несъобразителни. Силните слънчеви лъ [...]

Грижа за различните типове кожа през лятото

Грижа за различните типове кожа през лятото

Лятото е сезон, през който прекарваме доста време навън под палещите лъчи на слънцето. Без значение [...]

С какво да заредим домашната си аптечка при пътуване към морето?

С какво да заредим домашната си аптечка при пътуване към морето?

Топлите летни дни са идеалното време, за да планираме нашата почивка край морето. Често обаче се ока [...]

Депресия? Ето 5 натурални лека, носещи облекчение

Депресия? Ето 5 натурални лека, носещи облекчение

Депресията не е просто лошо настроение, тя е състояние, включващо цял набор от симптоми като чувство [...]

Най- интересните музеи в България

Най- интересните музеи в България

Красотата на българската природа се слави нашир и надлъж и вероятно и вие неведнъж сте й се любували [...]

Как да се справим с "летния грип" при децата?

Как да се справим с "летния грип" при децата?

Типичен за летния сезон е така наречения „летен грип“, както се нарича острия ентероколит причинен о [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!