0896 689 614

Здрава детска кожа през зимата

Здрава детска кожа през зимата

 • Студеното време влияе и на кожата. А детската кожа има своите особености, които я правят по-податлива към инфекции, алергии, раздразнения от различни външни въздействия. Знаем ли , кои са най-честите възможни проблеми с кожата през зимата, за симптомите и лечението на студовата алергия, за грижите, които родителите е добре да полагат, за да се избегнат неприятностите.

  Какви са особеностите на детската кожа?

  Кожата е най-големият орган. Тя изолира и предпазва тялото от заобикалящата го среда, тоест има важна защитно-бариерна функция. Състои се от три слоя – епидермис, дерма и хиподерма, всеки един от които има определен строеж и свойства.

  Епидермисът (най-външният слой) е изграден от много слоеве клетки, които постепенно се изпълват с кератин .Роговите клетки заедно с водно-липидната покривка създават бариера и предпазват от проникване в кожата на различни външни агенти. Този слой е най-важният за защитно-бариерната функция на кожата.

  Дермата (средният слой) е важен за здравината и еластичността на кожата, за обмяната на веществата и за изграждането на водно-липидния защитен слой на повърхността на епидермиса.

  Хиподермата (най-вътрешният слой) има защитна и термоизолационна функция и е най-важният енергиен резерв на организма.

  По структура и функции бебешката кожа и кожата на по-малките деца се доближава до тази на възрастните, но има и някои особености. Тя е по-тънка, по-ранима, с недобре развита водно-липидна бариера, което позволява по-лесното насищане на кожата с вода, но и по-лесното ѝ губене при неблагоприятни условия. В резултат на всичко това тя е по-склонна към дехидратация и изсушаване, а, както се знае, сухата кожа е с по-слаби защитно-бариерни функции.

  Тези особености на бебешката и детската кожа я правят по-предразположена към инфекции и алергии и по-податлива на раздразнения от различни външни въздействия.

  Как се отразява студеното време на детската кожа?

  Кожата участва активно в регулирането на телесната температура чрез потните жлези, мрежата от кръвоносни съдове, термо рецепторите. При резки температурни промени се активират поетапно всички нива на терморегулация. Кожата е първият орган, който реагира чрез своите термо рецептори, които изпращат информация до терморегулаторите центрове в мозъка. От тези центрове до кожата по обратен път достигат команди за защитни действия за запазване на телесната температура като например свиване на кръвоносните съдове .

  През зимния период най-изложени на ниските температури са откритите части на кожата – лицето, ушите, пръстите на ръцете и краката. Кожата изстива и побледнява, а впоследствие се зачервява и посинява поради свиване на кръвоносните съдове и намаляване на кислорода в тях. Загубата на топлина е голяма. Тези промени се случват доста по-бързо при децата поради по-голямата повърхност на кожата спрямо обема на тялото, а и поради незрелостта на някои от термо регулиращите органи. Освен, че променя цвета си, кожата става по-чувствителна и болезнена. През зимата се наблюдава и понижение на работата на потните жлези, в резултат на което детската кожа става още по-суха, груба и склонна към раздразнения и възпаления.

  Кои са най-честите проблеми, свързани с детската кожа през зимата?

  Най-честите проблеми са свързани с изсушаването на кожата, което се дължи не само на действието на студения въздух и вятър на открито, но и на сухия и по-топъл въздух на закрито. Кожата става суха, груба, неравна, лющеща се, сърбяща, червена и разранена.

  Зимата е сезонът, през който се обострят някои хронични кожни заболявания,  като при децата най-често това е атопичният дерматит. Зачестяват и обривите в резултат на претопляне, както и т.нар. памперс дерматити. При някои кърмачета през зимните месеци се наблюдава едно интересно състояние, наречено „ливедо ретикуларе“, което е физиологично и засяга крайниците, седалището, носа и др. – при изстудяване кожата на тези места става с червено-лилаво, мрежовидно оцветяване, а при затопляне тя възстановява цвета си.

  Какво представлява студовата алергия?

  Студовата алергия е сборно понятие, което включва и кожното заболяване студова уртикария. Това е псевдоалергия, защото няма реален алерген, който да отключи алергия, но настъпват отделяне на хистамин и имунологични механизми, подобни на алергичните. Характеризира се с появата на специфичен, силно сърбящ обрив след излагане на ниски температури, контакт със студени предмети или консумация на студени храни и напитки. Обривът се наблюдава предимно по пряко изложените на студ кожни участъци, но може да обхване и закритите зони. Продължителността му е от няколко часа до няколко дни, като в повечето случаи изчезва спонтанно. Наподобява обрива при опарване от коприва – червени, леко надигнати петна с централна „пъпка“ на някои от тях. В тези случаи се препоръчва носене на топли дрехи и закриване на ръцете, лицето и ушите; нанасяне на по-мазни кремове; избягване на провокиращите фактори; каляващи процедури.

  Ако детето страда от някои от описаните кожни проблеми, необходимо ли е да се вземат някакви мерки по отношение на хигиенните и перилните препарати?

  Хигиената е важна част от грижата както за здравата, така и за проблемната кожа. Нещо повече – при неправилно подбрани или неправилно приложени продукти тя може да е част от проблема. От значение е да се избират щадящи, хипоалергенни средства с възможно най-малко съставки, които са съобразени с особеностите на детската кожа. Малко внимание се обръща и на качествата на водата. В някои райони тя е много твърда (с високо съдържание на калциеви и магнезиеви йони) и може допълнително да увреди кожата. Перилните средства също трябва да се подбират внимателно, особено когато има съмнение за алергия. Детските дрехи е добре да се перат отделно и да се изплакват обилно с вода.

  Какви правила за здрава кожа е добре да се спазват през зимата 1

  . Добрата хигиена и прилагането на хидратиращи и омазняващи средства (емолиенти) са важни не само през зимата, но и през всички останали сезони.

  2. Бебетата, малките деца и децата с кожни проблеми е препоръчително да се къпят с измивни средства през няколко дни, а не всеки ден.

  3. Непосредствено след къпане е необходимо кожата да се попива леко и да се нанася емолиент.

  4. През по-студените месеци е добре емолиентите да са с по-високо съдържание на липиди и да се нанасят ежедневно поне веднъж.

  5. Дрехите на децата трябва да са удобни, от естествени материи и свободни, за да не се нарушават микроциркулацията и терморегулацията. Същото важи и за обувките.

  6. За да се избегнат състояния на прегряване или прекомерно охлаждане, да се прилага многослойно обличане (като глава на лук) с по-тънки дрехи, за да може да се реагира адекватно на промените в температурата.

  7. Температурата в помещенията не трябва да е много висока, желателно е да е около 20-22°С.  

 • Статията "Здрава детска кожа през зимата" все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Последно добавени

Суха кожа на тялото, Ами сега? Как да се справим с проблема суха кожа на тялото

Суха кожа на тялото, Ами сега? Как да се справим с проблема суха кожа на тялото

Чувство на опъване, щипане, липса на еластичност, сквами, „змийска кожа“. При суха, до много су [...]

Екстракт от охлюви за красота и здраве

Екстракт от охлюви за красота и здраве

Козметика с екстракт от охлюви – какви ползи носи тя и защо набира все по-голяма популярност  в [...]

Чудодейната Гинко билоба

Чудодейната Гинко билоба

 Дървото Гинко Билоба се смята за най-стария представител на растенията със своите над 200 мили [...]

Бял Трън – лечебното растение

Бял Трън – лечебното растение

               Белият трън (известе [...]

Facebook игра “Марви и Wee Baby ” -

Facebook игра “Марви и Wee Baby ” -

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ 1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и Wee Baby  ”2. Играт [...]

Болки в ставите: Какво е тяхното значение?

Болки в ставите: Какво е тяхното значение?

Наричаме я Опорно-двигателна система. Изключително сложна механика, съставена от 208 кости и 640 му [...]

Ехинацея - ползи за здравето

Ехинацея - ползи за здравето

Ехинацея е същинско чудо в съкровищницата на природата, до което е задължително да се докоснете, з [...]

Възпалението - мълчаливият враг в собственото ви тяло .

Възпалението - мълчаливият враг в собственото ви тяло .

Πpeз живoтa cи чoвeшĸият opгaнизъм пpeтъpпявa peдицa възпaлeния. Hиe cмe cвиĸнaли дa ги cчитaмe зa [...]

Как влияе студът на детската кожа?

Как влияе студът на детската кожа?

Зимата в никакъв случай не бива да бъде пречка за разходките с мъниците навън. Напротив – всекидне [...]

ЗДРАВОСЛОВЕН ПЛОДОВ СЛАДКИШ

ЗДРАВОСЛОВЕН ПЛОДОВ СЛАДКИШ

Продукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кафява и кокосова захар (50/50), кайсии и праскови - 4 броя (2 нарязани [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!