0896 689 614

Здрава детска кожа през зимата

Здрава детска кожа през зимата

 • Студеното време влияе и на кожата. А детската кожа има своите особености, които я правят по-податлива към инфекции, алергии, раздразнения от различни външни въздействия. Знаем ли , кои са най-честите възможни проблеми с кожата през зимата, за симптомите и лечението на студовата алергия, за грижите, които родителите е добре да полагат, за да се избегнат неприятностите.

  Какви са особеностите на детската кожа?

  Кожата е най-големият орган. Тя изолира и предпазва тялото от заобикалящата го среда, тоест има важна защитно-бариерна функция. Състои се от три слоя – епидермис, дерма и хиподерма, всеки един от които има определен строеж и свойства.

  Епидермисът (най-външният слой) е изграден от много слоеве клетки, които постепенно се изпълват с кератин .Роговите клетки заедно с водно-липидната покривка създават бариера и предпазват от проникване в кожата на различни външни агенти. Този слой е най-важният за защитно-бариерната функция на кожата.

  Дермата (средният слой) е важен за здравината и еластичността на кожата, за обмяната на веществата и за изграждането на водно-липидния защитен слой на повърхността на епидермиса.

  Хиподермата (най-вътрешният слой) има защитна и термоизолационна функция и е най-важният енергиен резерв на организма.

  По структура и функции бебешката кожа и кожата на по-малките деца се доближава до тази на възрастните, но има и някои особености. Тя е по-тънка, по-ранима, с недобре развита водно-липидна бариера, което позволява по-лесното насищане на кожата с вода, но и по-лесното ѝ губене при неблагоприятни условия. В резултат на всичко това тя е по-склонна към дехидратация и изсушаване, а, както се знае, сухата кожа е с по-слаби защитно-бариерни функции.

  Тези особености на бебешката и детската кожа я правят по-предразположена към инфекции и алергии и по-податлива на раздразнения от различни външни въздействия.

  Как се отразява студеното време на детската кожа?

  Кожата участва активно в регулирането на телесната температура чрез потните жлези, мрежата от кръвоносни съдове, термо рецепторите. При резки температурни промени се активират поетапно всички нива на терморегулация. Кожата е първият орган, който реагира чрез своите термо рецептори, които изпращат информация до терморегулаторите центрове в мозъка. От тези центрове до кожата по обратен път достигат команди за защитни действия за запазване на телесната температура като например свиване на кръвоносните съдове .

  През зимния период най-изложени на ниските температури са откритите части на кожата – лицето, ушите, пръстите на ръцете и краката. Кожата изстива и побледнява, а впоследствие се зачервява и посинява поради свиване на кръвоносните съдове и намаляване на кислорода в тях. Загубата на топлина е голяма. Тези промени се случват доста по-бързо при децата поради по-голямата повърхност на кожата спрямо обема на тялото, а и поради незрелостта на някои от термо регулиращите органи. Освен, че променя цвета си, кожата става по-чувствителна и болезнена. През зимата се наблюдава и понижение на работата на потните жлези, в резултат на което детската кожа става още по-суха, груба и склонна към раздразнения и възпаления.

  Кои са най-честите проблеми, свързани с детската кожа през зимата?

  Най-честите проблеми са свързани с изсушаването на кожата, което се дължи не само на действието на студения въздух и вятър на открито, но и на сухия и по-топъл въздух на закрито. Кожата става суха, груба, неравна, лющеща се, сърбяща, червена и разранена.

  Зимата е сезонът, през който се обострят някои хронични кожни заболявания,  като при децата най-често това е атопичният дерматит. Зачестяват и обривите в резултат на претопляне, както и т.нар. памперс дерматити. При някои кърмачета през зимните месеци се наблюдава едно интересно състояние, наречено „ливедо ретикуларе“, което е физиологично и засяга крайниците, седалището, носа и др. – при изстудяване кожата на тези места става с червено-лилаво, мрежовидно оцветяване, а при затопляне тя възстановява цвета си.

  Какво представлява студовата алергия?

  Студовата алергия е сборно понятие, което включва и кожното заболяване студова уртикария. Това е псевдоалергия, защото няма реален алерген, който да отключи алергия, но настъпват отделяне на хистамин и имунологични механизми, подобни на алергичните. Характеризира се с появата на специфичен, силно сърбящ обрив след излагане на ниски температури, контакт със студени предмети или консумация на студени храни и напитки. Обривът се наблюдава предимно по пряко изложените на студ кожни участъци, но може да обхване и закритите зони. Продължителността му е от няколко часа до няколко дни, като в повечето случаи изчезва спонтанно. Наподобява обрива при опарване от коприва – червени, леко надигнати петна с централна „пъпка“ на някои от тях. В тези случаи се препоръчва носене на топли дрехи и закриване на ръцете, лицето и ушите; нанасяне на по-мазни кремове; избягване на провокиращите фактори; каляващи процедури.

  Ако детето страда от някои от описаните кожни проблеми, необходимо ли е да се вземат някакви мерки по отношение на хигиенните и перилните препарати?

  Хигиената е важна част от грижата както за здравата, така и за проблемната кожа. Нещо повече – при неправилно подбрани или неправилно приложени продукти тя може да е част от проблема. От значение е да се избират щадящи, хипоалергенни средства с възможно най-малко съставки, които са съобразени с особеностите на детската кожа. Малко внимание се обръща и на качествата на водата. В някои райони тя е много твърда (с високо съдържание на калциеви и магнезиеви йони) и може допълнително да увреди кожата. Перилните средства също трябва да се подбират внимателно, особено когато има съмнение за алергия. Детските дрехи е добре да се перат отделно и да се изплакват обилно с вода.

  Какви правила за здрава кожа е добре да се спазват през зимата 

  1. Добрата хигиена и прилагането на хидратиращи и омазняващи средства (емолиенти) са важни не само през зимата, но и през всички останали сезони.

  2. Бебетата, малките деца и децата с кожни проблеми е препоръчително да се къпят с измивни средства през няколко дни, а не всеки ден.

  3. Непосредствено след къпане е необходимо кожата да се попива леко и да се нанася емолиент.

  4. През по-студените месеци е добре емолиентите да са с по-високо съдържание на липиди и да се нанасят ежедневно поне веднъж.

  5. Дрехите на децата трябва да са удобни, от естествени материи и свободни, за да не се нарушават микроциркулацията и терморегулацията. Същото важи и за обувките.

  6. За да се избегнат състояния на прегряване или прекомерно охлаждане, да се прилага многослойно обличане (като глава на лук) с по-тънки дрехи, за да може да се реагира адекватно на промените в температурата.

  7. Температурата в помещенията не трябва да е много висока, желателно е да е около 20-22°С.  

 • Статията "Здрава детска кожа през зимата" все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Последно добавени

Терапия с продукти от кухнята за мазна и проблемна кожа

Терапия с продукти от кухнята за мазна и проблемна кожа

Най- накрая времето започна приятно да се захлажда, а слънчевите лъчи далеч не са така палещи, както [...]

Вредните "полезни" храни. С какво да ги заменим?

Вредните "полезни" храни. С какво да ги заменим?

Без значение каква е причината- решили сме, че е време да свалим няколко килограма, да подобрим здра [...]

Хиперпигментация- причини, решение и превенция

Хиперпигментация- причини, решение и превенция

Меланин- това е пигментът, благодарение на който вашата кожа придобива определен цвят. При нарушения [...]

Сезонен косопад! Ами сега ..?

Ако след края на лятото забелязвате, че освен листата от короните на дърветата, вашата коса също зап [...]

Да опознаем дехидратираната кожа, за да й помогнем

Да опознаем дехидратираната кожа, за да й помогнем

Дехидратацията е проблем, който може да засегне всеки тип кожа. Лятото и зимата са най- рисковите се [...]

Грижа за детските зъбки

Грижа за детските зъбки

Навиците, формирани в детска възраст остават за цял живот. Точно поради това е важно да приучим дете [...]

Често срещани грешки при почистването на зъбите

Често срещани грешки при почистването на зъбите

Почистването на зъбите и устната кухина е от изключително важно значение не само за добрия външен ви [...]

Първа помощ при отравяне

Първа помощ при отравяне

Отравянето представлява пряка опасност за живота и здравето на пострадалия, която настъпва под влиян [...]

Как да помогнем на кожата си след слънчево изгаряне?

Как да помогнем на кожата си след слънчево изгаряне?

Лятото е сезонът, в който сме най- застрашени от така неприятните слънчеви изгаряния. Забравили сме [...]

Вредата от слънчевите лъчи. Как да се предпазим?

Вредата от слънчевите лъчи. Как да се предпазим?

Има толкова много ползи от излагането на пряка слънчева светлина. Всички сме забелязали как се подоб [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!