0896 689 614

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА при поръчки над 50 лв.

Храна аналогична на естествената
 • Article Gallery

Храна аналогична на естествената

 • Да се поразходим в магазина и с внимание да разгледаме и прочетем състава на готовите храни, които ни се предлагат. Хубаво е да сме обективни и да не се ръководим от това, че като е разрешено за продажба, значи е полезно за нас и децата ни.

  Естествените продукти и техните заместители.

  Основа за здравето на всеки човек – дете или възрастен е пълноценното, балансирано хранене. За нормалното физическо и умствено развитие, добрата работоспособност и самочувствие е необходима проста и естествена храна – около 30 хранителни продукта в суров или обработен вид – месо и риба, яйца, мляко и млечни продукти, пресни плодове и зеленчуци, зърнени и бобови храни, ядки, растителни масла и краве масло, мед и др. От храната организмът извлича за собствените си нужди енергия, аминокиселини за синтеза на белтъка, както и витамини, полиненаситени мастни киселини, микроелементи и др.- вещества, без които не може да бъде осъществена нормална жизнена дейност.

  За съжаление, все по-трудно става намирането на такива продукти в супермаркетите. Даже ако на опаковката е написано 100% естествено, не винаги може да се вярва.

  Все по-често се говори за намаление на качествените показатели за състоянието на здравето на населението, в частност и особено на децата.

  Небалансираното и непълноценно хранене води до нарушение състоянието на имунитета, което от своя страна води до инфекциозни заболявания, проблеми при развитието, много деца с метаболитни нарушения в ранна възраст, в това число с наднормено тегло.
  Една от причините за това влошаване на здравословното състояние, особено на децата е качеството на храната. Никой не е отрекъл още истината, че „ Ние сме това, което ядем”.

  Прекомерната употреба на силно рафинирана и предимно въглехидратна храна с използването на изкуствени подобрители и консерванти (предимно от групата Е-добавките) има своите резултати. Добър пример за това са децата, а и не само те, които се хранят с бургери и др.подобни бързи и готови храни ( фаст-фууд, джънк-фууд). Те са дебели, тази храна не се усвоява нормално от организма и се складира в различни депа, като по този начин той се опитва да се спаси от нея. Никой не може да каже със сигурност, какви точно продукти се образуват в нас като следствие от тези реакции.

  Особено трябва да се обърне внимание на Е- добавките, които се използват за консерванти, оцветители и овкусители. Те не са естествени продукти и човешкия организъм не се е срещал с тях в природата.Те нямат биологична или хранителна стойност. Въздействиято на много от тях върху метаболизма на тялото са слабо изучени. Проучването и изпитанието на нови хранителни добавки изисква много финансови средства и време. Освен токсичния аспект на много от тях, в последно време все по-голямо значение придобива опасността и неизвестното им въздействие в един по- дълъг период от време върху здравето на хората.

  ГАЗИРАНИТЕ НАПИТКИ

  Едни от най- често употребяваните продукти. Нашите деца много ги обичат. Рекламирани и маркетирани като най-бързия начин за утоляване на жаждата, газираните напитки всъщност са точно обратното. Те са източник на празни калории, т.е. пълни са с калории без никаква хранителна стойност.

  Но е добре да знаем какво всъщност се случва в организма след като се изпие известно количество от добре оцветеното газирано питие:

  – десетина минути след изпиването на чаша газирано питие започва усвояването на захарта, която в тези напитки е в излишни количества,
  – след 20 минути инсулина „подскача”сериозно и черния дроб, за да спаси тялото, бързо превръща цялата захар в мазнини и ги складира в депата,
  – след 40 минути се вдига кръвното налягане,
  – след 45 минути в организма се увеличава отделянето на допамин, стимулиращ центъра на удоволствието в мозъка. Средата в тялото се подкиселява, а за оптимално здраве трябва да се поддържа оптимално ниво на алкалното състояние рН 7.4.
  – около час след приема, фосфорната киселина започва да се свързва с калция, магнезия и цинка в червата и след около час и половина започва се отделя от организма, но заедно със свързаните минерали, електролити и вода / основни съставки на костите/.

  Така, всякакъв вид лимонада може спокойно да се нарече продукт на химическата промишленост, но не и на хранително-вкусовата.

  Какво може да бъде алтернатива, хем по-полезна, хем безвредна- домашно приготвените лимонада и оранжада, прясно приготвени фрешове от плодове и зеленчуци, шейкове, компоти и много др.

  КОЛБАСИ И МЕСТНИ ИЗДЕЛИЯ

  Стигаме до щандовете с колбаси, шунка, пушени меса, кренвирши и други готови местни продукти. Децата обичат тези неща, възрастните също ги използват често. Трябва обаче да знаем, че 80 грама шунка може да съдържа дневната доза готварска сол – 5-6 грама.

  В кренвиршите и наденичките има много мазнина, соя, подобрители, оцветители и какво ли още не, само месото не е сигурно, и най-неприятното е, че то може да е с изминал срок на годност или да е направено от застояли други месни продукти, а ние няма как да го разпознаем, когато така добре е маскирано, боядисано и овкусено.
  Колбасите съдържат задължително оцветители и консерванти, като натриев нитрат (Е250), дневната доза, на който не трябва да е повече от 0,2 мг/кг. Бензапирина също е в токсични дози, в 200 грама пушен колбас количеството е горе- долу колкото се вдишва за една година от жител на голям град.

  Алтернативата е само една, ако държите на месото си го купувайте само от сигурни източници, приготвяйте си го сами в къщи, а за готовите колбаси и местни изделия забравете до по-добри времена. Още повече това се oтнася за храненето на децата.

  ОПАСНИТЕ СЛАДКИ

  Следваща спирка – рафтовете за бисквити, кексове, вафли и др. сладки неща.На опаковките на повечето сладкиши – срокът на годност е до 90 дни. Преди време сроковете на годност на подобни изделия варираха от 15 до 30 дни. На някои опаковки добавките, осигуряващи толкова удължен срок на годност не са описани. От това можем да заключим, че производителят е безотговорен и да се купува този продукт не е желателно.

  Родителите трябва да знаят, че хляба, според СЗО, до започване процеса на разваляне (ферментация и гниене) – може да се съхранява в продължение на 7 дни след изпичането. Във всички хлебни изделия с дълги периоди на съхранение, най-вероятно има добавяне на консерванти. Освен това в хлебните изделия има и добавяне на безобразни количества набухватели, за създаване на повече обем.

  Трябва внимателно да се подхожда към избора на бисквити за детето. В голям брой от бисквитките, независимо от цената, има маргарин, хидрогенизирани, хидрирани мазнини, т.е. втвърдени растителни мазнини.

  МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

  Отиваме до рафтовете с най-често използваните “детски ” храни – млечните продукти. Между другото там присъстват- прясно мляко със срок на годност 6 месеца при стайна температура, кисело мляко с годност две седмици до месец, различни плодови млека с разнообразие от цветове и аромати от добавки, идентични на естествените (съществуващи в природата, но произведени по химически начин) … мисля, че без да се задълбочаваме се вижда,че споменатите по-горе продукти имат много далечна връзка с естествените млечни продукти.

  Алтернатива: да се търсят – прясно мляко със срок на годност не повече от 5 дни, кисело мляко със срок на годност до 7 дни, извара и други млечни продукти с възможно най-кратък срок на годност.

  Мляко, сирене, извара ако може да се купуват от естествени, сигурни источници или да се правят свои собствени.

  За малките деца най- добре е тези продукти да са домашно приготвени, за да сте сигурни. Да, това отнема време, но цената е твърде висока – здравето на вашите деца!

  Нищо не е по-вкусно и по-здравословно от храната, от биологични източници, отгледани без използване на химикали.

 • Статията "Храна аналогична на естествената" все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Препоръчано

Защо леда е хлъзгав?

Защо леда е хлъзгав?

Зимния сезон е тук, а с него и неизбежното хлъзгане и пързаляне по улици и тротоари. Замисляли ли с [...]

Защо хващаме грип когато е по-студено?

Защо хващаме грип когато е по-студено?

Всички са чували от родители, баби и дядовци, че зимата трябва да се обличаме дебело, защото ще нас [...]

Защо солта прави храните по-вкусни?

Защо солта прави храните по-вкусни?

Солта е нещо като супергерой в света на храните – без нея много разнообразни гозби са безвкусни, от [...]

Предпазват ли хирургичните маски от това да хванете грип

Предпазват ли хирургичните маски от това да хванете грип

Със началото на грипния сезон, много хора се чудят как да избегнат грипа. Противогрипните ваксини и [...]

Защо миризливките миришат?

Защо миризливките миришат?

Ако някога сте се опитвали да хванете миризливка и сте я смачкали, знаете точно за какво става въпро [...]

Добре дошли в обновения сайт на Аптеки Марви!

Добре дошли в обновения сайт на Аптеки Марви!

 Уважаеми клиенти и скъпи приятели на Аптеки Марви, За нас е истинско удоволствие да Ви по [...]

Природни средства за подсилване на имунитета – ’’прополис’’

Природни средства за подсилване на имунитета – ’’прополис’’

Природата разполага с достатъчно средства за профилактика и лечение на зимните инфекции. На вси [...]

Знаете ли кои витамини ви липсват през есента?

Знаете ли кои витамини ви липсват през есента?

Есента скоро ще почука на вратите ни , и всички ние знаем с нея идват и някои специфични заболявания [...]

Защо чаят е толкова полезен?

Защо чаят е толкова полезен?

Чаят е добре позната и любима напитка на много хора. В Европа я познаваме от 15 век благодарен [...]

Страхотни идеи за бърза и здравословна сутрешна закуска

Страхотни идеи за бърза и здравословна сутрешна закуска

Всички сме чували, че закуската е най-важното хранене през деня, но въпреки това голяма част от на [...]

Защо е важна хидратацията на кожата?

Защо е важна хидратацията на кожата?

Добрата хидратация на кожата е най-мощното ни оръжие по пътя към здраве и красота. Красотата на [...]

Вашето ниво на стрес

Вашето ниво на стрес

"Стресът не е това, което се е случило с вас, а това как вие го възприемате." В последно вр [...]

Свежи идеи за сутрешни напитки

Свежи идеи за сутрешни напитки

Добрата сутрин започва с чаша ароматно кафе, чай или вкусна питателна напитка, богата на всички необ [...]

Как да се справим с неприятния косопад през есента

Как да се справим с неприятния косопад през есента

Може би и вие като всяка жена тайничко си мечтаете за здрава и красива коса , коята да кара хората д [...]

Есента и първият учебен ден

Есента и първият учебен ден

Смяната на сезоните се отразява по различен начин на различните хора. Някои се чувстват потиснати с [...]

Facebook игра “Марви и Biotrade Acne Out Cream”

Facebook игра “Марви и Biotrade Acne Out Cream”

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ   1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и Biotrade Acne Out Cre [...]

Сутрешни ритуали за красота и здраве

Сутрешни ритуали за красота и здраве

Всяка от нас има своите тайни за красота.  Но истината е, че красотата идва отвътре.  А [...]

Есента отключва анемията

Есента отключва анемията

Ако следобяд изпитвате непреодолимо желание да подремнете , а след работа се чувствате като  [...]

Правилно измерване на артериалното налягане

Правилно измерване на артериалното налягане

Всеки, които измерва артериално налягане трябва да бъде внимателно обучен и предупреден за потенциа [...]

Какво е общото между гъските и хората

Какво е общото между гъските и хората

Следващата есен, когато видите гъските да тръгват да зимуват на юг, литнали под формата на буква „V" [...]

Кои вредни навици състаряват кожата на лицето

Кои вредни навици състаряват кожата на лицето

Кожата на лицето по своята структура значително се отличава от останалата част на тялото, тъй к [...]

Кажете сбогом на акнето!

Кажете сбогом на акнето!

Уголемени пори, гнойни пъпки и нечист вид на кожата на лицето... Ако всяка сутрин поглеждате с [...]

Имуностимуланти - за, против и какви

Имуностимуланти - за, против и какви

За профилактика на грипна инфекция се препоръчва използването на медикаменти, имащи общо ст [...]

Опасна ли е високата температура?

Опасна ли е високата температура?

Когато видят, че чертичката на термометъра премине 37,5° повечето хора изпадат в паника и ведна [...]

Как да различим настинка от грип

Как да различим настинка от грип

Времето се променя, а с него и се появяват все повече вируси и на вратата чука отново грипна еп [...]

Храна аналогична на естествената

Храна аналогична на естествената

Да се поразходим в магазина и с внимание да разгледаме и прочетем състава на готовите храни, к [...]

Facebook игра “Марви и Isispharma”

Facebook игра “Марви и Isispharma”

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ   1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и Isispharma” 2. Иг [...]

Автоимунен тиреоидит – един различен поглед

Автоимунен тиреоидит – един различен поглед

Автоимуинният тирeоидит или най-често познат като тирeоидит на Хашимото е заболяване, засягащо [...]

Какаото - вълщебната напитка със своите малки особености

Какаото - вълщебната напитка със своите малки особености

Едва ли има човек, който да не обича голяма чаша горещ шоколад или мляко с какао. Тези прекрас [...]

Стресът срива ли имунитетът ни?

Стресът срива ли имунитетът ни?

Стресът в малки количества може да бъде полезен, тъй като мотивира човек да се справи по-добре [...]

Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Вижте няколко идеи от нас.

Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Вижте няколко идеи от нас.

Да си носиш обяд в офиса или да опаковаш нещо от дома за детето в училище отново дойде на мода. [...]

Бръчки по лицето? Възможно е да ги заличим!

Бръчки по лицето? Възможно е да ги заличим!

Бръчките са един от признаците за напредващото време. И когато станат факт, повечето жени изпад [...]

Факти за мозъка, които може би не знаете.

Факти за мозъка, които може би не знаете.

Мозъкът е забележителен орган, голяма част от неговите функции са все още неизследвани. В древ [...]

Черни точки - какво ги причинява и как да се избавим?

Черни точки - какво ги причинява и как да се избавим?

Черните точки представляват лека форма на акне. Най-често се причиняват от блокирани космени ф [...]

Включи се в новата Инстаграм игра на Marvi Pharmacy и спечели шампоан Phyto Phytologist 15

Включи се в новата Инстаграм игра на Marvi Pharmacy и спечели шампоан Phyto Phytologist 15

ИГРА В ИНСТАГРАМ и ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ КАК ДА УЧАСТВАШ В ИГРАТА? СТАНИ ФЕН НА НАША [...]

Как да се преборим с телесната миризма?

Как да се преборим с телесната миризма?

Хората използват през по-голямата част от времето дезодорант без значение дали имат лоша телес [...]

Домашна хомеопатична аптечка

Домашна хомеопатична аптечка

Пациентите често се интересуват какви лекарства е необходимо да имат в къщи, като домашна аптеч [...]

Музикална терапия на работното място

Музикална терапия на работното място

Освободете се от стреса и повишете концентрацията си с любимите песни Напрежението на работн [...]

Защо кожата ми

Защо кожата ми "полудява"през есента ?

Кожата ни първа се сблъсква с температурните промени навън, при което ѝ трябва значително [...]

Профилактика на зъбите

Профилактика на зъбите

Всички родители с умиление очакват първите зъбки на своето дете. Но за да бъдат зъбките здрави [...]

Видове главоболие и как да се справим с тях

Видове главоболие и как да се справим с тях

Едва ли има човек, който да не е страдал от главоболие – в някои случаи този неприятен проблем може [...]

Как да изберем подходящия шампоан

Как да изберем подходящия шампоан

Изборът на най-подходящия шампоан може да се окаже трудна задача. Дали да бъде подхранващ, хидр [...]