0896 689 614

Инхалаторът - първа помощ в сезона на вирусите

Инхалаторът - първа помощ в сезона на вирусите

 • В сезона на вирусите и настинките се налага да прибягваме до какви ли не хитрини, за да се справим по-бързо и ефикасно с респираторните инфекции. Една обикновена настинка, бронхит или пък ринитът могат да ни накарат да се почувстваме дискомфортно. В такива случаи инхалаторът може да бъде решение, за да си върнем нормалния ритъм в ежедневието си. Много майки пък разчитат на помощта му в зимния период при лечението на децата си.
  Инхалациите с физиологичен разтвор обикновено се използват с профилактична цел или за овлажняване на лигавиците. За целта е необходим стерилен физиологичен разтвор.

  Преди процедурата обаче е добре да се допитате до лекар за точната доза, която да ползвате от разтвора.
  Чист физиологичен разтвор се използва и като помощно средство за облекчаване на дишането. В много случаи той е базов за приготвянето на лекарствени разтвори с точно предназначение.
  Инхалаторите са един от най-ефективните методи за лечение на различни заболявания на дихателните пътища и същевременно природосъобразна терапия. Вярно е, че по време на зимния сезон при настинка и хрема много хора използват инхалацията - вдишване на топлата пара под “качулка” от хавлиена кърпа, но това не винаги дава очаквания ефект. За това е по-добре да имаме под ръка инхалатор.

  За да изберете правилния апарат обаче, трябва да се допитате до специалист, в зависимост от това за какво точно ще се използва уредът-дали вкъщи имате малко дете, болен от астма или др. Факт е, че с един добър инхалатор се работи лесно. Въпросът е да се избере точният апарат. Например при лечение на инфекции на горните дихателни пътища е добре да се използва инхалатор, чието действие е свързано с изпаряване на лекарствен разтвор, етерично масло или билкова настойка. При процедурата в дихателната система се вкарва пара с температура 50-65 градуса. Тя разширява кръвоносните съдове, прониква в дълбоките слоеве на тъканите и оказва лечебно и обезболяващо действие.
  Паровият инхалатор все пак не е универсален. Той не бива да се използва при повишена температура – над 37.5 градуса; при заболявания на кръвоносната система, туберкулоза, сърдечни заболявания. Ултразвуковият инхалатор пък разпръсква лекарствения разтвор на миниатюрни аерозолни частици, които при вдишване попадат директно в най-дълбоките зони на белите дробове. Разбиването на течността на такива частици става с помощта на ултразвук. Чрез него колебанията на специалните мембрани в апарата трансформират разтвора в аерозол, който се изтласква под налягане с помощта на компресор. Приборът е компактен и удобен за използване в домашни условия. Някои от използваните модели имат специални накрайници, с чиято помощ аерозолната струя се насочва точно в определени участъци на дихателните пътища.
  Компресорният апарат пък образува мощен аерозолен поток с помощта на компресор. Този поток буквално се изстрелва под налягане от камерата на небулайзера. Има няколко типа компресорни инхалатори, които се различават по начина на излъчването на аерозолния поток. Той може да е под формата на непрекъсната струя или потокът да се спира и пуска с помощта на специални клапани.
  Много хора се доверяват на инхалатора за вентолин. Този медикамент се прилага при проблеми с белия дроб, основно при астма, като за тежки пристъпи се препоръчва използването на разтвор за инхалатори. Активният компонент солбутамол сулфат се вкарва в дихателната система под формата на фин аерозол, като облекчава дишането – продуктът е бронходилататор. Прилагането на този тип терапия трябва да бъде назначено задължително от лекар. Вдишването на аерозола става с маска или специален накрайник, като се внимава частиците да не попаднат в очите.

   

 • Статията "Инхалаторът - първа помощ в сезона на вирусите" все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Последно добавени

Суха кожа на тялото, Ами сега? Как да се справим с проблема суха кожа на тялото

Суха кожа на тялото, Ами сега? Как да се справим с проблема суха кожа на тялото

Чувство на опъване, щипане, липса на еластичност, сквами, „змийска кожа“. При суха, до много су [...]

Екстракт от охлюви за красота и здраве

Екстракт от охлюви за красота и здраве

Козметика с екстракт от охлюви – какви ползи носи тя и защо набира все по-голяма популярност  в [...]

Чудодейната Гинко билоба

Чудодейната Гинко билоба

 Дървото Гинко Билоба се смята за най-стария представител на растенията със своите над 200 мили [...]

Бял Трън – лечебното растение

Бял Трън – лечебното растение

               Белият трън (известе [...]

Facebook игра “Марви и Wee Baby ” -

Facebook игра “Марви и Wee Baby ” -

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ 1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и Wee Baby  ”2. Играт [...]

Болки в ставите: Какво е тяхното значение?

Болки в ставите: Какво е тяхното значение?

Наричаме я Опорно-двигателна система. Изключително сложна механика, съставена от 208 кости и 640 му [...]

Ехинацея - ползи за здравето

Ехинацея - ползи за здравето

Ехинацея е същинско чудо в съкровищницата на природата, до което е задължително да се докоснете, з [...]

Възпалението - мълчаливият враг в собственото ви тяло .

Възпалението - мълчаливият враг в собственото ви тяло .

Πpeз живoтa cи чoвeшĸият opгaнизъм пpeтъpпявa peдицa възпaлeния. Hиe cмe cвиĸнaли дa ги cчитaмe зa [...]

Как влияе студът на детската кожа?

Как влияе студът на детската кожа?

Зимата в никакъв случай не бива да бъде пречка за разходките с мъниците навън. Напротив – всекидне [...]

ЗДРАВОСЛОВЕН ПЛОДОВ СЛАДКИШ

ЗДРАВОСЛОВЕН ПЛОДОВ СЛАДКИШ

Продукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кафява и кокосова захар (50/50), кайсии и праскови - 4 броя (2 нарязани [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!