0896 689 614

Спри да кашляш!

Спри да кашляш!

 • Де да беше толкова лесно… Истината е, че само с прикриването на даден симптом, заболяването не изчезва. Кашлицата е естествена реакция на организма, тя е просто „червена лампичка“, сигнализираща, че нещо не е наред.

  Когато към нея се прибави и течащият нос, картинката е ясна „2 в 1“, познато още като „кашлица плюс хрема“, не означава непременно, че най-големите ни страхове се потвърждават и ни предстоят няколко дни и нощи с температура и терзания.

  Кога имаме повод да се притесняваме от кашлицата и течащия нос, защо е толкова важно да се научим да разпознаваме различните видове кашлици, за какви заболявания обикновено са знак .

  Кашлицата и хремата са двете най-често срещани оплаквания . Защо почти винаги вървят ръка за ръка и в кои случаи имаме повод за притеснение?

  Кашлицата и хремата са симптоми на най-честите заболявания в детската възраст – инфекциите на дихателните пътища. Те имат важно диагностично значение, например липсата на кашлица прави малко вероятна възможността за възпалителен процес в дихателната система.

  Кашлицата е рефлекторен акт. Рецепторните окончания за кашличния рефлекс са разположени в лигавицата на фаринкса, ларинкса, трахеята, големите бронхи и плеврата. От носната лигавица не се заражда кашлица, затова при изолирания ринит (възпаление на носната лигавица) тя липсва.

  Хремата (назалната секреция) най-често представлява симптом на възпалителен процес на назалната лигавица с различен произход (инфекциозен, алергичен или друг).

  В ранна детска възраст възпалителният процес на горните дихателни пътища рядко е изолиран и често обхваща назалната лигавица, фаринкса, околоносните кухини, а през късата и широка Евстахиева тръба – и средното ухо. Поради това най-често поставяните диагнози са назофарингит (ринофарингит), тонзилофарингит, фаринголарингит и т. н. Хремата и кашлицата са основни симптоми при тези заболявания.

  Защо е толкова важно да бъде правилно определен характерът на кашлицата?

  Кашлицата е един от ранните и характерни симптоми на белодробно заболяване. Познаването на причините за кашлицата и нейната характеристика имат важно клинично значение и определят избора на диагностичния и терапевтичен план на лекуващия лекар.

  Според характеристиката кашлицата може да бъде суха или влажна; пристъпна, дрезгава или спастична; дневна или нощна, при физическо усилие

  Според продължителността кашлицата се разделя на: остра (с продължителност по-малка от 3 седмици); рецидивираща, продължителна (над 21 дни) и хронична (с продължителност над 8 седмици).

  При голям процент от случаите острата кашлица е самоограничаваща се и не налага лекарска намеса. Най-честата причина за появата й са инфекциите (в над 90% вирусни инфекции на горни дихателни пътища до ларинкса). Макар и рядко, има и други заболявания, водещи до остра кашлица. Ето защо е необходима подробна анамнеза, физикален преглед и по преценка на лекуващия лекар – допълнителни изследвания. В повечето случаи кашлицата преминава без специфично лечение, антитусивните средства не са задължителни, приемът им е препоръчителен само в случаите на нарушаване на съня и храненето на детето.

  Рецидивиращата кашлица се среща при аспирация на чуждо тяло, при дренаж на горните дихателни пътища (синуити), хиперактивни  дихателни пътища, пасивно тютюнопушене, някои хронични белодробни заболявания.

  Тъй като кашлицата е защитен акт на очистване на дихателните пътища от чужди материи и излишни секрети, приемът на противокашлични препарати от различни групи и с различен механизъм на действие често е неоправдан.

  А що се касае до секретите, промяната в цвета им – от прозрачен към зеленикав или жълтеникав цвят, е сигнал за развитието на бактериална инфекция и за започването на антибиотично лечение?

  Промяната в цвета на секретите от назалната лигавица или при експекторация е признак на вторична бактериална инфекция, която допринася за удължаване на заболяването. 

  Лечението е според възрастта, епидемиологичната обстановка, клиничната картина и изследванията и включва избор на антибактериална терапия и симптоматични средства, инхалаторна терапия, лечебна гимнастика и физиотерапия. В случаите на доказана вирусна етиология се прилага противовирусна терапия.  

 • Статията "Спри да кашляш!" все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Последно добавени

Суха кожа на тялото, Ами сега? Как да се справим с проблема суха кожа на тялото

Суха кожа на тялото, Ами сега? Как да се справим с проблема суха кожа на тялото

Чувство на опъване, щипане, липса на еластичност, сквами, „змийска кожа“. При суха, до много су [...]

Екстракт от охлюви за красота и здраве

Екстракт от охлюви за красота и здраве

Козметика с екстракт от охлюви – какви ползи носи тя и защо набира все по-голяма популярност  в [...]

Чудодейната Гинко билоба

Чудодейната Гинко билоба

 Дървото Гинко Билоба се смята за най-стария представител на растенията със своите над 200 мили [...]

Бял Трън – лечебното растение

Бял Трън – лечебното растение

               Белият трън (известе [...]

Facebook игра “Марви и Wee Baby ” -

Facebook игра “Марви и Wee Baby ” -

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ 1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и Wee Baby  ”2. Играт [...]

Болки в ставите: Какво е тяхното значение?

Болки в ставите: Какво е тяхното значение?

Наричаме я Опорно-двигателна система. Изключително сложна механика, съставена от 208 кости и 640 му [...]

Ехинацея - ползи за здравето

Ехинацея - ползи за здравето

Ехинацея е същинско чудо в съкровищницата на природата, до което е задължително да се докоснете, з [...]

Възпалението - мълчаливият враг в собственото ви тяло .

Възпалението - мълчаливият враг в собственото ви тяло .

Πpeз живoтa cи чoвeшĸият opгaнизъм пpeтъpпявa peдицa възпaлeния. Hиe cмe cвиĸнaли дa ги cчитaмe зa [...]

Как влияе студът на детската кожа?

Как влияе студът на детската кожа?

Зимата в никакъв случай не бива да бъде пречка за разходките с мъниците навън. Напротив – всекидне [...]

ЗДРАВОСЛОВЕН ПЛОДОВ СЛАДКИШ

ЗДРАВОСЛОВЕН ПЛОДОВ СЛАДКИШ

Продукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кафява и кокосова захар (50/50), кайсии и праскови - 4 броя (2 нарязани [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!