0896 689 614

Куркума - билката, която лекува 600 болести

Куркума - билката, която лекува 600 болести

 • Куркумата може да бъде най-ефективната хранителна добавка, колкото и странно да звучи и да сме приели съставката като основна част от кулинарията. Много проведени изследвания доказват, че тя има големи ползи за цялостното здравословно състояние и дейността на мозъка.

  Куркума - билката, която лекува 600 болести

  1. Куркумата съдържа биоактивни съединения с мощни лекарствени свойства.

  Куркумата е подправката, която дава на храните специфичния си жълт цвят и неповторим вкус.Той се използва в Индия от хиляди години насам като подправка и лечебна билка. Напоследък науката е започнала да подкрепя това, което индианците са познавали от дълго време - наистина се съдържат съединения с лечебни свойства.

  Тези съединения се наричат куркуминоиди, най-важният от които е куркуминът.

  Куркуминът е основната активна съставка в куркумата. Той има мощни противовъзпалителни свойства и е много силен антиоксидант. Съдържанието на куркумин в куркумата обаче не е толкова високо – едва около 3%.

  Повечето от проучванията на тази съставка използват екстракти от куркума, които съдържат предимно куркумин, като дози обикновено надвишават 1 грам дневно. Би било много трудно да бъдат достигнати тези нива, единствено чрез добавяне на съставката към хранителния режим. Ето защо, ако искате да се възползвате от всички ефекти, трябва да изберете продукт, който съдържа значително количество куркумин.

  За съжаление, куркуминът се абсорбира слабо в кръвта. Той подпомага консумацията на черен пипер с него, който съдържа пиперин- естествено вещество, което повишава абсорбцията на куркумин с 2000%. Най-добрите добавки с куркумин съдържат пиперин, което значително увеличава тяхната ефективност.

  Куркуминът също е мастноразтворим, така че може да е добра идея да го приемате с мазна храна.

  2. Куркуминът е естествено противовъзпалително съединение.

  Тази съставка помага на тялото ви да се бори с нашествениците от външната среда и също така има роля при поправянето на щетите, нанесени от тях.

  Въпреки, че острото краткосрочно възпаление е от полза, то може да се превърне в основен проблем, когато стане хроничен и неподходящо атакува основни тъкани на тялото ви. 

  Учените вече вярват, че хроничното възпаление играе основна роля в почти всички хронични западни болести. Това включва сърдечни заболявания, рак, метаболитен синдром, болест на Алцхаймер и различни дегенеративни състояния. Следователно, всичко, което може да помогне за борба с хроничното възпаление, е от потенциално значение за предотвратяването и дори лечението на тези заболявания.

  Куркума - билката, която лекува 600 болести

  3. Куркумата драстично увеличава антиоксидантния капацитет на тялото.

  Оксидативните увреждания се смятат за един от механизмите зад стареенето и много заболявания. Те включват свободни радикали, силно реактивни молекули с недвоени електрони. Свободните радикали са склонни да реагират с важни органични вещества, като мастни киселини, протеини или ДНК. Основната причина антиоксидантите са толкова полезни, че те защитават тялото ви от свободните радикали.

  Куркуминът е мощен антиоксидант, който може да неутрализира свободните радикали поради химическата му структура. В допълнение, куркуминът повишава активността на собствените си антиоксидантни ензими.

  4. Куркуминът повишава невротрофичния фактор, получен от мозъка, свързан с подобрената мозъчна функция и по-ниския риск от мозъчни заболявания.

  Преди години се смяташе, че невроните не могат да се разделят и да се размножават след ранното детство. Сега обаче е известно, че това се случва. Невроните са способни да образуват нови връзки, но в определени области на мозъка те също могат да се размножават и увеличават. Един от основните двигатели на този процес е мозъчният невротрофичен фактор (BDNF), който е вид хормон на растежа, функциониращ в мозъка ви. Много често срещани мозъчни нарушения са свързани с понижени нива на този хормон, включително депресия и болест на Алцхаймер. По този начин може да е ефективно при напредване на възрастта и отслабване мозъчната функция, паметта, концентрацията и умствената дейност.  Може да подобри паметта и да ви направи по-способен и концентриран, което изглежда логично, като се имат предвид ефектите му върху нивата на BDNF.

  5. Куркуминът понижава риска от сърдечно-съдови заболявания.

  Сърдечните заболявания са най-голямата причина за смъртност в света. Изследователите са го изучавали в продължение на много десетилетия и са научили много за причината. Не е изненадващо, че сърдечните заболявания са невероятно сложни и различни неща допринасят за това.

  Куркуминът може да помогне за предотвратяване на много причини в процеса на сърдечни заболявания. Може би основната полза от куркуминът, когато става дума за сърдечни заболявания, е подобряването на функцията на ендотела, което е облицовката на кръвоносните съдове.

  Известно е, че ендотелната дисфункция е основен двигател на сърдечните заболявания и включва неспособност на ендотела да регулира кръвното налягане, кръвосъсирването и различни други фактори.

  6. Куркуминът може да бъде полезен при превенцията и лечението на болестта на Алцхаймер.

  Болестта на Алцхаймер е най-честата невродегенеративна болест в света и водеща причина за деменция. За съжаление, все още няма добра терапия за болестта на Алцхаймер. Следователно предотвратяването на болестта на първо място е от изключително значение. Възможно е да има добри новини на хоризонта, защото куркуминът доказано пресича кръвно-мозъчната бариера. Известно е, че възпалението и окислителното увреждане играят роля при болестта на Алцхаймер, а куркуминът има благотворен ефект и върху двете.

  7. Пациентите с артрит реагират много добре на добавката куркумин.

  Артритът е често срещан проблем. Има няколко различни типа, но повечето включват някакво възпаление в ставите. Като се има предвид, че куркуминът е мощен противовъзпалителен, има смисъл, че може да помогне с артрита. Няколко проучвания показват, че това е вярно. В проучване на пациенти с ревматоиден артрит куркуминът е дори по-ефективен от противовъзпалително лекарство. Много други проучвания разглеждат ефектите на куркумин върху артрита и отбелязват подобрения в различни симптоми. Артритът е често срещано разстройство, характеризиращо се с възпаление на ставите. Много изследвания показват, че куркуминът може да помогне за лечение на симптомите на артрит и в някои случаи е по-ефективен от противовъзпалителните лекарства.

   

  Куркума - билката, която лекува 600 болести

  8. Куркуминът може да помогне за забавяне на стареенето и борбата с възрастта, свързани с хронични заболявания.

  Ако куркуминът наистина може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, рак и болестта на Алцхаймер … това би имало очевидни ползи за дълголетието. Поради тази причина куркуминът стана много популярен като добавка против стареене. Но като се има предвид, че окисляването и възпалението се смята, че те играят роля в стареенето, куркуминът може да има ефекти, които излизат далеч отвъд само превенцията.

 • Статията "Куркума - билката, която лекува 600 болести" все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Препоръчани продукти

Последно добавени

Безглутеновата диета - предимства и недостатъци

Безглутеновата диета - предимства и недостатъци

Оправдана ли е лошата репутация на глутена или това е просто поредният мит в областта на здравословн [...]

Езерото Карачай - едно от най-опасните места на Земята

Езерото Карачай - едно от най-опасните места на Земята

Знаете ли, че съществува място, с нива на радиацията по-високи дори от тези в Чернобил ? Днес ще ви [...]

Красива коса и през лятото ? Мисията възможна !

Красива коса и през лятото ? Мисията възможна !

Дълги разходки по плажа, събиране на златист загар, водни игри в морето или басейна – все приятни за [...]

Кинетоза или защо морската болест може да бъде наш спътник, дори когато морето е далeч

Кинетоза или защо морската болест може да бъде наш спътник, дори когато морето е далeч

Половината от удоволствието от посещението на ново място е в пътуването до желаната дестинация. Треп [...]

Цинковия оксид и невероятните му ползи за кожата

Цинковия оксид и невероятните му ползи за кожата

Оксид [...]

Създай перфектната лятна визия с аптеки Марви и Vichy

Създай перфектната лятна визия с аптеки Марви и Vichy

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и VICHY ”  2. Играта се провежда на F [...]

{ИГРА} Аптеки Марви и Biotrade cosmeceuticals - Дръж комарите далеч от себе си и своите близки!

{ИГРА} Аптеки Марви и Biotrade cosmeceuticals - Дръж комарите далеч от себе си и своите близки!

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и Biotrade cosmeceuticals ”  2. Играт [...]

Аптеки Марви и Biotrade cosmeceuticals - Спри изпотяването за 10 Дни

Аптеки Марви и Biotrade cosmeceuticals - Спри изпотяването за 10 Дни

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и Biotrade cosmeceuticals ”  2. Играт [...]

1-ви Юни - Детски празник в аптеки Марви!

1-ви Юни - Детски празник в аптеки Марви!

"1-ви Юни" - Детски празник в аптеки Марви!В месеца на детето - рисунка направи и подарък от Аптеки [...]

{ИГРА}Сподели своята мечтана лятна дестинация и спечели награда от La Roche Posay 

{ИГРА}Сподели своята мечтана лятна дестинация и спечели награда от La Roche Posay 

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и La Roche Posay”  2. Играта се прове [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!