0896 689 614

Защо се нуждаем от пробиотици?

Защо се нуждаем от пробиотици?

 • Едва ли има човек, който вече да не е чувал за пробиотиците и колко важни са те за здравето ни. И все пак, информацията, свързана с тези полезни микроорганизми, може понякога да бъде объркваща. Може ли тялото ни да синтезира пробиотици или трябва да ги предоставяме? Ако да, достатъчно ли е да ядем пробиотични храни или трябва да приемаме добавки? Ако пием добавки, трябва ли да го правим постоянно или е достатъчен еднократен курс? А кои от всички добавки на пазара да изберем, когато предлагането е толкова голямо и изобщо има ли разлика между различните пробиотични добавки?

  На тези въпроси ще потърсим отговор в днешната публикация. Затова започвам от самото начало и въпроса:

  Какво са пробиотиците?

  Както подсказва името им, пробиотиците (pro – за и biotic – отнасящ се до живота) са полезни микроорганизми, които приемаме с храна или хранителни добавки, и които подкрепят здравето ни, а оттам и живота. Пробиотиците са основно два вида – на основата на бактерии (като например Lactobacillus и Bifidobacterium) и на основата на дрожди(като например S.boulardii).

  Традиционно познатите пробиотици, от които се правят и повечето пробиотични добавки, съдържат млечно кисели-бактерии, като Lactobacilli, Bifidobacteria, E.coli и др. Съществуват обаче и друг тип пробиотициизвлечени от почвата или от растенията, известни като SBOs (soil-based-organisms). Повече за разликата между двете групи малко по-надолу в текста.

  Кратка история на пробиотиците

  Използването на пробиотици под формата на ферментирали храни датира от хилядолетия. Още преди времето на Христос хората ферментирали мляко, плодове, зеленчуци, бобови и зърнени храни, месо и риба. Ферментирането подобрявало вкуса , правело храните по-лесноусвоими и ги съхранявало за по дълго време е във времената , когато нямало хладилници.И до днес, много народи консумират традиционни ферментирали храни каквито са киселото мляко за нас, кефирът за Русия, киселото зеле за Германия и Източна Европа, кумисът за Азия, напитката ласи за Индия, маслините за Средземноморието, ферментиралата риба за Корея и Япония, кимчи за Корея и други.

  Пробиотиците са открити за науката от руския учен Илия Мечников в началото на 20-ти век. При работата си в института Пастьор в Париж, Мечников изолира бактерия, която първоначално нарича български bacillus, a днес познаваме като Lactobacillus bulgaricus.

  Днес учените разпознават десетки пробиотични култури, подредени в строга таксономия. Пробиотиците имат роднапр. Lactobacillus,вид напр. acidophilus и щам напр. DDS-1. Това разделение е важно, защото не всички щамове на даден вид са еднакво ефективни и при избора на пробиотик щамовете имат значение, както ще обясня малко по-долу в текста.

  Ето защо качествените пробиотици отбелязват на етикета щама на съответния вид, докато масови продукти с по-ниско качество се ограничават само с отбелязването на вида. Винаги четете етикетите.

  Защо се нуждаем от пробиотици?

  Значението на пробиотиците за здравето е наистина огромно! Всички съществени функции в тялото се нуждаят от тяхното участие. Ето само част от нещата, които пробиотиците правят за нас:

  – помагат ни да разграждаме и усвояваме храната си;
  – гарантират ни устойчива имунна система;
  – балансират pH в тънките и дебелото черво;
  – регулират перисталтиката;
  – намаляват възпалителните процеси в червата;
  – предпазват зъбите и венците;
  – синтезират витамини – B1, B2, B3, B5, B6, B12 и К;
  – подобряват абсорбцията на минерали;
  – неутрализират токсини;
  – не позволяват прираст на кандида и други патогенни микроорганизми;
  – нормализират серумния холестерол и триглицериди и още много други.

  При един научен експеримент, в който се използват животни, учените предизвикват стерилност в червата на обектите като премахват оттам всички микроорганизми. Оказва се, че без чревна микрофлора животът е невъзможен, както и без пробиотични бактерии е невъзможно здравето!

  Достатъчно ли е да ядем пробиотични храни, за да сме здрави?

  Простият отговор е „да“. Ако го правим всеки ден! Точно така – един от популярните митове, свързан с пробиотиците, е представата, че веднъж като попаднат в червата ни, те си опъват палатка и остават там завинаги! Всъщност единственият период от живота , когато полезните микроорганизми могат трайно да се заселят в червата , е по време на раждането , когато червата са почти стерилни и през първите две години от живота.Именно затова естественото раждане и правилно проведеното захранване са от изключителна важност, а редица заболявания на късната възраст могат да се проследят назад във времето до момента на раждане и захранване.

  След този кратък период в началото на живота чревната флора остава малко или повече стабилна. Полезните бактерии, които приемаме с храната си или добавки, обикновено престояват известно време, свършват си работата и напускат тялото. Ето защо е важно редовно, по възможност всеки ден, да приемаме пробиотични храни като кисело мляко, кефир, ферментирали плодове и зеленчуци или ако нямаме възможност да го правим продължително време, да компенсираме с пробиотици като хранителни добавки.

 • Статията "Защо се нуждаем от пробиотици?" все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Последно добавени

Суха кожа на тялото, Ами сега? Как да се справим с проблема суха кожа на тялото

Суха кожа на тялото, Ами сега? Как да се справим с проблема суха кожа на тялото

Чувство на опъване, щипане, липса на еластичност, сквами, „змийска кожа“. При суха, до много су [...]

Екстракт от охлюви за красота и здраве

Екстракт от охлюви за красота и здраве

Козметика с екстракт от охлюви – какви ползи носи тя и защо набира все по-голяма популярност  в [...]

Чудодейната Гинко билоба

Чудодейната Гинко билоба

 Дървото Гинко Билоба се смята за най-стария представител на растенията със своите над 200 мили [...]

Бял Трън – лечебното растение

Бял Трън – лечебното растение

               Белият трън (известе [...]

Facebook игра “Марви и Wee Baby ” -

Facebook игра “Марви и Wee Baby ” -

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ 1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и Wee Baby  ”2. Играт [...]

Болки в ставите: Какво е тяхното значение?

Болки в ставите: Какво е тяхното значение?

Наричаме я Опорно-двигателна система. Изключително сложна механика, съставена от 208 кости и 640 му [...]

Ехинацея - ползи за здравето

Ехинацея - ползи за здравето

Ехинацея е същинско чудо в съкровищницата на природата, до което е задължително да се докоснете, з [...]

Възпалението - мълчаливият враг в собственото ви тяло .

Възпалението - мълчаливият враг в собственото ви тяло .

Πpeз живoтa cи чoвeшĸият opгaнизъм пpeтъpпявa peдицa възпaлeния. Hиe cмe cвиĸнaли дa ги cчитaмe зa [...]

Как влияе студът на детската кожа?

Как влияе студът на детската кожа?

Зимата в никакъв случай не бива да бъде пречка за разходките с мъниците навън. Напротив – всекидне [...]

ЗДРАВОСЛОВЕН ПЛОДОВ СЛАДКИШ

ЗДРАВОСЛОВЕН ПЛОДОВ СЛАДКИШ

Продукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кафява и кокосова захар (50/50), кайсии и праскови - 4 броя (2 нарязани [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!