0896 689 614

Суха кожа на тялото, Ами сега? Как да се справим с проблема суха кожа на тялото

Суха кожа на тялото, Ами сега? Как да се справим с проблема суха кожа на тялото

 • Чувство на опъване, щипане, липса на еластичност, сквами, „змийска кожа“. При суха, до много суха кожа човек има тези неприятни усещания по лицето и тялото, особено след вана или душ. Неподхранената кожата спира да играе вече своята роля на предпазно средство (бариера).

  Сухата кожа се определя чрез усещане. Усещаме кожата си суха, възприемаме я като нещо неуютно, опънато, даже грапаво. Тези симптоми могат да се съпътстват от сърбежи и парене.

  Липсата на хидратация в кожата може да се изрази по различни начини, започвайки от повърхностно загрубяване, лющене и малки напуквания, до зачервявне, възпаление, постоянна опънатост и сърбеж.Тези състояния на кожата са в зависимост от това, колко е суха кожата и засегнатата зона. Тези различни симптоми зависят от сериозността и мястото на изсушаване.

  Кои са причините за сухотата на кожата?

  dry skin

  Здравата кожа е естествено защитена от хидро-липиден слой, образуван основно от вода и липиди). Той е непромокаем и затова предпазва кожата от външния свят и от загуба на вода. Когато в горния слой на епидермиса равновесието между вода и липиди е нарушено, той вече не може да играе ролята на бариера и създава дискомфорт. За разлика от дехидратираната кожа, сухата до много суха кожа е хронично състояние, дължащо се на генетична дисфункция. Но освен вродената сухота на кожата (или структурна), съществуват и други видове сухота, предизвикани от външни фактори – климат, околна среда, кожни патологии (атопична екзема, псориазис), общи заболявания - щитовидна жлеза, диабет, хранителни липси и/или медикаментозно лечение.

  Как да различим суха от дехидратирана кожа?

  Сухата или много суха кожа всъщност е тип кожа. Това е постоянно състояние, белязано от опъване по цялото лице и тяло, причинено от аномалии в кожната бариера. Много фина, ситнозърнеста и със зачервяване, на нея й липсват вода и липиди. Дехидратацията може да засегне всички типове кожа в различни етапи от нейното съществувание. Това е временен и обратим процес, характерен с чувство за опънатост в точно определени зони, поради лоша грижа и загуба на вода. Неприятна, груба и понякога със сквами – на тази кожа й липсва само вода. За да научите повече за дехидратираната кожа.

  Кой е застрашен?

  Някои хора са родени със суха кожа, част от генетичното им наследство. Трябва да се знае, че с възрастта, кожата се променя: кожата е по-суха при децата, при подрастващите става по-мазна, в зряла възраст отново става суха (мастните и потните жлези намаляват функциите си). Естественото остаряване на кожата води до изтъняване на епидермиса, тъй като клетките не се обновяват и роговият слой се удебелява.

  Симптоми на суха кожа:

  • опъната
  • загрубяла

  Симптоми на много суха кожа - много опъната:

  • залющена
  • лющеща се
  • сърбяща

  Симптоми на груба и напукана кожа:

  • силна опънатост
  • силно загрубяване
  • напукване и одебеляване
  • интензивен сърбеж
  dry skin

  Суха кожа на лицето

  Суха кожа на лицето дава усещане за дискомфорт и дори може кожата да изглежда по-стара, отколкото е. Изсушаването на кожата обикновено се проявява по бузите и около очите. Устните често се изсушават, особено през зимата.

  Суха кожа на тялото

  Суха кожа на тялото може да се появи навсякъде, но най-често се появява в областите на ръцете, краката и глезените, които са често изложени на външни фактори, които могат да предизвикат това състояние, като студеното време.

  Сухата кожа, също така може да бъде свързана с някои заболявания:

  Кератозис пиларис (още познато, като "гъша кожа") е често срещано състояние, свързано със суха кожа. Проявява се, когато има прекалено натрупване на кератин в космените фоликули. Най-често засегнатите участъци на кожата са ръцете и дланите. Те се покриват с много и малки бели или леко зачервени петна, тогава кожата се усеща груба и грапава.

  Атопичен дерматит и Псориазис са също свързани с изсушаване на кожата. И двете състояния са генетични, но те могат да имат и други симптоми, като възпаление и силен сърбеж.

  Сухата кожа обикновено е чувствителна и може лесно да се възпали при контакт с агресивни фактори, сапуни или неподходящи козметични продукти. Когато естествената бариерна функция на кожата е нарушена, алергени, дразнители, замърсители и микроорганизми могат да проникнат по-лесно през нея.

  От изключително значение е да се избягват козметични продукти, които съдържат дразнещи вещества, като парфюми и оцветители. Винаги проверявайте дали продукта е дерматологично тестван върху чувствителна кожа Избягвайте употребата на агресивни сапуни, които могат да раздразнят сухата кожа.

  Решението на проблема Суха кожа

  omega 6

  За правилната грижа за сухата кожа е необходимо, продуктите, с които тя се третира да бъдат специално разработени за специфичните й нужди, да съдържат активни вещества, необходими на сухата кожа, като липиди и овлажнители, да са предварително изпитани и да снабдяват кожата с необходимите и вещества.

  В състава на продуктите подходящи за употреба трябва да са включени няколко основни активни съставки, които осигуряват ефективна грижа за сухата кожа.

  Омега 6 – Омега е елемент, който се добива от натурално масло от вечерна иглика и масло от гроздово семе. Укрепва бариерната функция на кожата и осигурява необходимите омега мастни киселини.

  Уреа – Активно повишава естествената способност на кожата да задържа вода и интензивно хидратира сухата кожа. Уреата се получава от разграждане на протеините, има противосърбежно действие, неалергична е, няма цвят и мирис. При недостиг на уреа кожата губи влажност. Когато уреата е доставена в достатъчно количество на Лактат – Това е елемент, който действа активно в комбинация с уреа, като намалява лющенето на кожата.

  Съвети за грижа за сухата кожа

  Прекалено честото почистване на кожата не е препоръчително, тъй като се нарушава естественият баланс на кожата и това може да я изсуши и раздразни.

  Сутрин е добре лицето да се измива само с хладка вода, като задължително преди излизане навън де се нанася защитен крем

  За ежедневната хидратация на сухата кожата са подходящи продуктите съдържащи уреа.

  Добре е да се избягва прекомерното излагане на слънце, вятър и резки температурни разлики, тъй като това още повече ще изсуши кожата.

 • Статията "Суха кожа на тялото, Ами сега? Как да се справим с проблема суха кожа на тялото" все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Последно добавени

Активният въглен - мощно естествено средство

Активният въглен - мощно естествено средство

Активният въглен е мощно естествено средство, използвано за улавяне на токсини и химикали в организм [...]

За какво всъщност е полезен кофеина

За какво всъщност е полезен кофеина

Често за кофеина се изказват негативно, но в разумни дози той може да бъде полезен. При това не само [...]

Джинджифилът - божественият корен

Джинджифилът - божественият корен

Коренът от джинджифил е добре познат и широко застъпен в народната медицина от векове. Значениет [...]

Червена боровинка - най-често срещаните ползи от горските плодчета

Червена боровинка - най-често срещаните ползи от горските плодчета

Червената боровинка, наричана още “лозя от планината Ида” (Vaccinium vitis-idaea), има значително [...]

Има ли начин да предотвратим и премахнем стриите?

Има ли начин да предотвратим и премахнем стриите?

Повечето от нас ще се сблъскат със стриите в даден момент от живота си. Независимо дали това ще се [...]

Черен бъз – мощен имуностимулатор!

Черен бъз – мощен имуностимулатор!

Черният бъз (Sambucus nigra) е познат и използван от човечеството в продължение на векове заради м [...]

Суха кожа на тялото, Ами сега? Как да се справим с проблема суха кожа на тялото

Суха кожа на тялото, Ами сега? Как да се справим с проблема суха кожа на тялото

Чувство на опъване, щипане, липса на еластичност, сквами, „змийска кожа“. При суха, до много су [...]

Екстракт от охлюви за красота и здраве

Екстракт от охлюви за красота и здраве

Козметика с екстракт от охлюви – какви ползи носи тя и защо набира все по-голяма популярност  в [...]

Чудодейната Гинко билоба

Чудодейната Гинко билоба

 Дървото Гинко Билоба се смята за най-стария представител на растенията със своите над 200 мили [...]

Бял Трън – лечебното растение

Бял Трън – лечебното растение

               Белият трън (известе [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!