0896 689 614

Хиалуроновата киселина е ключът срещу стареенето на кожата!

Хиалуроновата киселина е ключът срещу стареенето на кожата!

 • Хиалуроновата киселина, по-известна като фонтан на живота, се съдържа в съединителната тъкан. Тя запълва пространството между клетките на кожата и други тъкани в организма. Хиалуроновата киселина е важен компонент на синовиалната течност, която поддържа доброто състояние на ставите, на стъкловидната част на окотo и на червените кръвни клетки. Чудотворната киселина запазва водата в клетките,  обогатява ги с хранителни вещества, предотвратява изсушаване и състаряване на кожата. Ето защо тя играе важна роля в грижата за лицето.

  Преди всичко, хиалуроновата киселина, не е киселина в същия смисъл като популярните салицилова или гликолова, които ексфолират мъртвите клетки на кожата. Тя е линеен неразтворим полимер. Тя е един от най-разпространените мукополизахариди (глюкозамингликани), синтезиран от всички живи организми, с изключение на водораслите.

  Тя е и основен компонент на дълбокия слой на нашата кожа – дермата. Хиалуроновата киселина има важна отговорност за гладкостта на кожата, поради способността си да свързава големи количества водни молекули. В състояние е да свърже вода в количество, което представлява от 1000 до 4000-кратна стойност на собственото ѝ тегло. Това е много повече отколкото могат да свържат другите природни или синтетични вещества, които познаваме.

  Освен това, хиалуроновата киселина в дермата на кожата е свързана и с тъканната репарация. При прекомерното излагане на кожата на  UV- лъчи, тя се раздразва и възпалява. Тези възпаления познаваме, като слънчево изгаряне или слънчев дерматит. Това понижава значително продукцията на хиалуронова киселина от клетките на дермата и повишава дегенерацията ѝ. Хиалуран – дегенерационните продукти след слънчево облъчване обикновено акумулират в кожата.

  Хиалуроновата киселина играе решаваща роля в клетъчния метаболизъм и във физиологичните процеси, които водят до възстановяване на тъканите. Започвайки в началото на 60-те години, препаратите на основата на хиалуронова киселина са разработени за лечението на кожни лезии, а през 80-те години хиалуроновата киселина е въведена и след това е широко използвана по време на определени операции на очната хирургия като екстракция на катаракта. През 80-те години на миналия век се разкрива и разцветът на инжекциите на хиалуроновата киселина, а през 90-те години хиалуроновата киселина намери своето място в областта на козметиката, сега най-известното и популярно приложение на тази молекула.


  Какви са ползите от хиалуроновата киселина за кожата на лицето?

  Не напразно хиалуроновата киселина е продукт, който се препоръчва от дерматолози и специалисти за подобряване на текстурата и външния вид на кожата.  И така, какви са ползите от хиалуроновата киселина и то най- вече за състоянието на кожата на лицето ни?

  Както знаем, всяка човешка клетка съдържа не малко количество вода. Това важи и за клетките на кожата. Организмът ни произвежда веществото хиалуронова киселина, което отговаря за достатъчното количество вода в клетката. Толкова ценната киселина се произвежда от фибропластите в кожата и по структура прилича на гел. Нейните молекули образуват мрежа, която задържа молекулите на водата. Една молекула хиалуронова киселина привлича сто молекули вода.

  Освен това, че задържа влагата, тя има ролята и да слепва влакната на колагена и еластина, като запълва междуклетъчното пространство. С намаляването на хиалуроновата киселина, кожата започва да става суха, сивееща и лесно започват да се образуват бръчки. С напредването на възрастта загубата и се увеличава, като след навършване на 35 годишна възраст, кожата започва да губи по 3% от ценното вещество. А и външните фактори, като недостик на витамин Ц, желязо, магнезий, цинк  и честото излагане на пряка слънчева светлина допринасят за още по- бързата загуба на хиалуронова киселина в организма.

  Попадне ли веднъж върху кожата ни, хуалуроновата киселина задържа влагата в нея. И не само. Тя добавя допълнително вода и образува защитен слой, който не позволява на влагата да изчезне. Благодарение на този възстановителен воден баланс, кожата става видимо по- гладка, много по- еластична и свежа. Всичко това допринася малките бръчици направо да изчезнат, а по- дълбоките видимо да се подобрят. Едно от най- големите предимства на това вещество, че е абсолютно подходящо за всякакъв вид кожа- от много суха до много мазна.

  Днес козметичната индустрия използва два вида хиалуронова киселина- с високо молекулно тегло и с по- ниско молекулно ниво. Първият вид е в състояние да проникне до по- дълбоките слоеве на кожата, като така провокира организма сам да започне да произвежда хиалуронова киселина.

  Хиалуроновата киселина с ниско молекулно тегло пък, образува защитен филм върху кожата, като така не позволява на влагата да се изпарява от повърхността ѝ.

  За първи път в козметиката, хуалуронова киселина започват да използват японските учени.

  Когато избираме какъв продукт с хиалуронова киселина да използваме, е необходимо да се обърне внимание на молекулната структура на продукта. В тези с високо молекулярна структура на хиалуроновата киселина, тя работи на клетъчно ниво и ефектът е доста по-осезаем. Не само че задържа влагата, но спомага за  увеличаване на производството на колаген и еластин – протеините, отговорни за еластичността на кожата.

  В човешкото тяло хиалуроновата киселина се намира в най-големите концентрации в кожата, вътре в ставите, в очните гнезда и в други тъкани, където спомага задържането на колаген, увеличава влагата и осигурява еластичност и гъвкавост.

  Всяка кожна клетка съдържа хиалуронова киселина. Но само около една трета от всички тях се подновяват всеки ден. Благодарение на вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи и свободните радикали, телесният ензим хиалуронидаза се задейства, за да унищожи хиалуроновата киселина. Така че, на колкото повече странични влияния сме подложени, толкова е по-активна хиалуронидаза, и толкова повече хиалуронова киселина е унищожена. Това води до загрубяване на кожата, поява на бръчки, не толкова здрави стави, кости, нокти и коса.

  Човешкото тяло произвежда няколко грама хиалуронова киселина на ден. В присъствието на желязо и витамин С, хиалуроновата киселина се разгражда и се екскретира през черния дроб. Хиалуроновата киселина трябва да бъде разградена, така че да може да бъде заменена с активна, свежа хиалуронова киселина, точно както износените клетки трябва да бъдат отстранени, за да направят място за силни и нови клетки. Животът на хиалуроновата киселина е много кратък –само един ден или по-малко в кожата и не повече от три седмици в хрущялите. Ето защо е много важно да обмислим варианти, с които да осигурим на организма и най- вече на кожата си достатъчно хиалуронова киселина.


  Половината от цялата хиалуронова киселина, която имаме в тялото си, се намира в кожата. Една трета от собствения ни запас всеки ден се износва и се нуждае от регенерация. Това е причината така живо да се интересуваме от начините да попълним дефицитите си на хиалуронова киселина: тя е жизнено важен компонент!
 • Статията "Хиалуроновата киселина е ключът срещу стареенето на кожата!" все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Препоръчани продукти

Последно добавени

{ИГРА}Сподели своята мечтана лятна дестинация и спечели награда от La Roche Posay 

{ИГРА}Сподели своята мечтана лятна дестинация и спечели награда от La Roche Posay 

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ   1. Играта се ор [...]

Играй и спечели слънцезащита за цялото семейство

Играй и спечели слънцезащита за цялото семейство

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ   1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и Laboratorios Bab [...]

Изненадващите ползи от употребата на Цинков оксид

Изненадващите ползи от употребата на Цинков оксид

Цинковият оксид представлява неорганично съединение, под формата на бял прах, неразтворим във вода, [...]

Хомеопатията като първа помощ при децата

Хомеопатията като първа помощ при децата

Няма родител, който да не иска най-доброто за своето дете. А при честите боледувания в ранна детска [...]

Себореен дерматит при новородено.Не изпадайте в паника!

Себореен дерматит при новородено.Не изпадайте в паника!

Един от най-хубавите и значими моменти в живота на всяко младо семейство е появата на детенце. То ни [...]

Аптеки Марви и NUXE ви предизвикват-Излезте на слънце и се забавлявайте!

Аптеки Марви и NUXE ви предизвикват-Излезте на слънце и се забавлявайте!

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ   1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и NUXE  ” 2. И [...]

Познаваме ли добре хомеопатията и кои са нейните основни принципи

Познаваме ли добре хомеопатията и кои са нейните основни принципи

„Хомеопатия” произхожда от гръцки (Homoios – подобен; pathos – страдание/болест) и е алтернативен ме [...]

Как смехът ни лекува. Смехотерапия

Как смехът ни лекува. Смехотерапия

„Светът е оцелял, защото се е смял.“Напълно вярно!В древността смехът е възприеман като вътрешното с [...]

Натурални решения срещу комари и други насекоми

Натурални решения срещу комари и други насекоми

Времето вече се затопля, и все по-честно се сещаме за неприятните насекоми при всяка идея за разходк [...]

АПТЕКИ МАРВИ И URIAGE -

АПТЕКИ МАРВИ И URIAGE - "ЗДРАВЕЙ, СЛЪНЦЕ"

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ   1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и URIAGE  ” 2. [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!