0896 689 614

Познаваме ли добре хомеопатията и кои са нейните основни принципи

Познаваме ли добре хомеопатията и кои са нейните основни принципи

 • „Хомеопатия” произхожда от гръцки (Homoios – подобен; pathos – страдание/болест) и е алтернативен метод за лечение, представлявайки минимални дози от естествени елементи, които действат на основния принцип „similia similibus curantur – подобното се лекува с подобно“, тоест ако дадем на здрав човек определено вещество, то ще предизвиква симптоми, наподобяващи на тези при болестно състояние, което означава, че същото може да ги излекува при болен човек.


  Тя представлява медицински метод на лечение, не просто на отделния симптом или болест, а лечение на организма като едно цяло. Комбинира в себе си познанията, както на съвременната медицина, така и на психологията и холистичният подход на възприятие на човешката личност като една цялост - съставена от тяло, разум, душа, емоции, начин на живот, навици и заобикаляща среда.

  Още през ранният IV-ти век преди новата ера, в Древна Гърция, бащата на медицината – Хипократ е забелязал, че "нещата, които са причинили заболяването могат да го излекуват". Воден от това схващане, Хипократ  успешно лекувал холера, използвайки минимални дози от растението бяла чемерика, имайки в предвид, че при големи дози от същото това растение попаднали в човешкия организъм, то предизвиква симптоми с изумителна прилика на тези на холерата, а именно разстройство, неразположение в корема, обилно изпотяване, колапс и др.

  По-късно, през VIII-ми век немският лекар Самуел Ханеман, виден токсиколог и ненадминат химик, утвърждава принципите на хомеопатията и се смята за неин основоположник. След дългогодишни  опити и наблюдения, самият той установил същото взаимодействие. 

  Не случайно хомеопатията бива наричана „нежната медицина“. Това е така, защото тя лекува по възможно най-безвредния за организма начин. Освен, че е високоефективна, рискът от вредни и нежелани странични реакции е намален до минимум. Ето защо все по-често е предпочитаният метод за лечение, както при бременни жени, кърмачета и деца, така и при хора в напреднала възраст, хронични заболявания и хора с алергии. Счита се, че докато стандартните лекарства просто потискат симптомите на болестта, хомеопатичните такива, помагат на нашият организъм сам да се справи с възникналия болестен процес в него, като здравословният проблем се лекува цялостно, а не само симптомите.

  Можем да кажем, че лечебните методи се делят на два основни вида: хомеопатичен и алопатичен. Алопатичните/стандартните действат срещу естествената защитна реакция на нашият организъм борейки се срещу дадения симптом, докато хомеопатичните са на обратния принцип – засилват реакциите на организма ни и му помагат сам да се пребори. Например когато страдаме от висока температура. При традиционното/алопатично лекарство за температура, целта е да се понижи температурата като така се създават благоприятни условия за развитие на патогена, като отделно трябва да приемаме и друго алопатично лекарство, с цел елиминирането му, което пък има негативен ефект върху организма ни, убивайки „добрите“ бактерии и клетки. Хомеопатичното лекарство от своя страна не понижава температурата, а точно обратното, задържа я по-дълго време като по този начин патогена не може да живее и умира, а през това време ние се чувстваме бодри и със запазен апетит, без високата температура да ни причинява дискомфорт. Без отрицателни странични ефекти, както и вреда за организма.

  Лечението чрез хомеопатия облекчава редица заболявания, като най-чести са: алергии, астма, тревожност, кожни дерматити и др. кожни заболявания, хормонален дисбаланс, автоимунни заболявания, главоболие, артрит, депресия, храносмилателни проблеми като синдром на раздразненото дебело черво, хронична умора, безсъние и много други.

  Хомеопатичните лекарства най – често са под формата на свещички, гранули, глобули, капки и сиропи. От тях с по-ниски разреждания са капките и сиропите. Най-разпространени пък са под формата на гранули и дози глобули, представляващи така познатите ни малки топченца, които са съставени от 85 % захароза, придаваща сладкия им вкус, и 15 % лактоза. По специална технология както в повърхността, така и във вътрешността им се импрегнира даденото активно вещество в съответното разреждане.

  Лекарствата от минерален произход, се приготвят чрез процес на тритурация в хаван с млечна захар. Когато са от растителен или животински произход се приготвят чрез т.нар. "тинктура майка". В зависимост от степента на разреждане на първоначалната субстанция има десетични и стотични разреждания или потенции. За приготвянето на лекарството се използват свежи растения или конкретни части от тях, като към една част от растението се добавят 99 части 70%-ов алкохол и по този начин се получава "майчината тинктура". След първото динамизиране във вибрационен апарат се получава първото стотно разреждане – 1 СН. Една част от това 1 СН разреждане се смесва отново в същото съотношение в нов съд с 70 %-ов алкохол и след повторно обработване по същия начин се получава 2 СН разреждане. Така се стига до разреждане 9 СН, 15 СН и 30 СН, които са официално регистрирани в България. Най-използваните скали на разреждане са десетична /D=1:10/, стотична /C=1:100/ и хилядна /M=1:1000/. Например Шуслеровите соли, които представляват хомеопатично приготвени основни минерали за човешкото тяло, са в концентрация 12D. Цифрата 12 показва колко пъти е направено разреждане 1:10.

  Според нашите индивидуални нужди се определя и точната дозата на необходимото за случая хомеопатично лекарство - т. нар. потенция. Всяка една доза/потенция отговаря на даден брой разреждания на първоначалната субстанция.

  Когато отидем при лекар-хомеопат с оплаквания, например: „боли ме главата“,„имам болки в гърба“, „имам температура и кашлям“, то те са твърде общи и не биха могли да дадат достатъчна яснота за спецификата да даденото заболяване, и би било трудно да се направи най-правилния избор на подходящо лекарство. Много повече би помогнало, ако допълним - „отляво/отдясно“, „стрелкаща, внезапна болка“ „тъпа/остра болка“, „по-добре е в легнало или изправено положение“, „случва се най-често сутрин/вечер“. Това индивидуализира случая и ще е помогне по-лесно да се открие най-подходящото лекарство. 

  На моменти може да сте учудени защо ви се задават на пръв поглед странни въпроси, които според вас нямат отношение към сегашните ви оплаквания, но определено ще ви е от полза. Не се притеснявайте, хомеопатът ще има търпението да ви изслуша внимателно. При това т. нар. „хомеопатично интервю“ вашият лекар ще се стреми да намери най-подходящото хомеопатично лекарство, което напълно отговаря на вашите симптоми, като те се категоризират според интензивността и честотата, както и се вземат под внимание странните и редки симптоми, които са отличителни и индивидуални. При този вид лечение не се лекува просто симптом или болест, а целия организъм едновременно, след съобразяване с нашите строго индивидуални особености, както физически, психически и душевни, така и на базата на нашата семейна анамнеза, начин на живот, навиците ни и заобикалящата ни среда. Диагностицирането и предписанията на лекаря зависят в най-голяма степен именно от нашата способност да обясним оплакванията си пълно и възможно най-точно с подробности. 

  Хомеопатичното лечение, както вече знаем, е строго индивидуално за всеки един пациент. За разлика от стандартните методи на лечение, в хомеопатията е много важно да се проследява всяка една промяна в здравословното ни и емоционално състояние преди и след приема на даденото лекарството и по време на предписаната ни терапия като поддържаме връзка с нашия лекар. 

  Основните принципи, на които е изградена хомеопатията са бързо, безвредно и трайно възстановяване на здравето и справяне с болестта  във всичките й проявления по най-краткия, най-сигурния и най-безвредния начин за организма.

 • Статията "Познаваме ли добре хомеопатията и кои са нейните основни принципи" все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Препоръчани продукти

Последно добавени

Аптеки Марви и Biotrade cosmeceuticals - Спри изпотяването за 10 Дни

Аптеки Марви и Biotrade cosmeceuticals - Спри изпотяването за 10 Дни

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ   1. Играта се ор [...]

1-ви Юни - Детски празник в аптеки Марви!

1-ви Юни - Детски празник в аптеки Марви!

"1-ви Юни" - Детски празник в аптеки Марви!В месеца на детето - рисунка направи и подарък от Ап [...]

{ИГРА}Сподели своята мечтана лятна дестинация и спечели награда от La Roche Posay 

{ИГРА}Сподели своята мечтана лятна дестинация и спечели награда от La Roche Posay 

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ   1. Играта се ор [...]

Играй и спечели слънцезащита за цялото семейство

Играй и спечели слънцезащита за цялото семейство

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ   1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и Laboratorios Bab [...]

Изненадващите ползи от употребата на Цинков оксид

Изненадващите ползи от употребата на Цинков оксид

Цинковият оксид представлява неорганично съединение, под формата на бял прах, неразтворим във вода, [...]

Хомеопатията като първа помощ при децата

Хомеопатията като първа помощ при децата

Няма родител, който да не иска най-доброто за своето дете. А при честите боледувания в ранна детска [...]

Себореен дерматит при новородено.Не изпадайте в паника!

Себореен дерматит при новородено.Не изпадайте в паника!

Един от най-хубавите и значими моменти в живота на всяко младо семейство е появата на детенце. То ни [...]

Аптеки Марви и NUXE ви предизвикват-Излезте на слънце и се забавлявайте!

Аптеки Марви и NUXE ви предизвикват-Излезте на слънце и се забавлявайте!

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ   1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и NUXE  ” 2. И [...]

Познаваме ли добре хомеопатията и кои са нейните основни принципи

Познаваме ли добре хомеопатията и кои са нейните основни принципи

„Хомеопатия” произхожда от гръцки (Homoios – подобен; pathos – страдание/болест) и е алтернативен ме [...]

Как смехът ни лекува. Смехотерапия

Как смехът ни лекува. Смехотерапия

„Светът е оцелял, защото се е смял.“Напълно вярно!В древността смехът е възприеман като вътрешното с [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!