0896 689 614

Можем ли да изпреварим настинките и грипа с хомеопатия

Можем ли да изпреварим настинките и грипа с хомеопатия

 • Навлизаме в сезона на настинките и грипа. Късно ли е да подсилим имунитета на детето?

  По принцип никога не е късно, но оптималното време за започване на хомеопатична профилактика е краят на септември, началото на октомври. Така организмът ще има време да се подготви за пика на острите заболявания, характерни за есенно-зимния сезон.

  Какъв е принципът на действие на хомеопатията? Как хомеопатичните средства влияят на имунната система?

  Хомеопатичните медикаменти подкрепят естествените защитни механизми на човешкия организъм и така „подсилват“ имунния отговор. При често боледуващите деца се изготвят индивидуални профилактични схеми, съобразени с особеностите на детето, неговата наследствена обремененост, начинът му на боледуване. Целта на тези профилактични схеми е постепенно боледуванията да се разредят и да намалеят като тежест и продължителност.

  Какви са преимуществата на хомеопатичните средства?

  Хомеопатичните средства са ефикасни, без да имат каквито и да било странични ефекти. Не случайно пациентите наричат хомеопатията „нежна медицина“. Приложима е още от бебешка възраст, както и при бременни и кърмещи жени. Хомеопатичните продукти не влизат в лекарствени взаимодействия – т.е. ако се наложи прием на други медикаменти, няма опасност двата вида лечение да си взаимодействат и това да предизвика нежелани реакции.

  Кои хомеопатични средства са подходящи за засилване на съпротивителните сили на организма?

  Едно от най-ефикасните хомеопатични средства за укрепване на имунитета е  Осцилококцинум .Прилага се веднъж седмично по 1 флакон за периода от октомври до април. Дозата не зависи от възрастта на пациента и може да се прилага както при съвсем малки деца (разтворен в малко вода), така и при възрастни.

  Когато детето е в непосредствен контакт с вирусоносител, е препоръчително  Осцилококцинум да се приема в доза 2 пъти дневно по 1 флакон в 3 последователни дни. Това, заедно с общо укрепващи мерки като например прием на фрешове, богати на витамин С и на неспецифични имуномодулатори като екстракт от ехинацея, черен бъз и др., намалява вероятността от разболяване.

  Други хомеопатични продукти с неспецифична имуномодулираща роля са Silicea 9 CH и Echinaceaangustifolia 5 CH. Могат да се прилагат по 5 гранули през ден (т.е. единия ден се дават 5 гранули от единия продукт, на следващия ден – 5 гранули от другия продукт) в месеците със засилен риск от боледуване.

  Хомеопатичните гранули се смучат до пълно стапяне. Често децата ги схрускват, което също е позволено, а за най-малките се препоръчва разтваряне в малко количество вода.

  На деца от каква възраст може да се прилага хомеопатия с цел засилване на имунитета?

  Няма долна граница за възрастта, от която може да се прилага хомеопатия с цел укрепване на имунитета. Обикновено децата, които са на кърма, не се нуждаят от допълнителна профилактика, тъй като майчината кърма е отлична защита срещу инфекции. Най-често хомеопатичната терапия се включва при тръгване на детска градина или ясла, когато рискът от инфекции рязко нараства.

  Ако все пак сме закъснели и детето се е разболяло… Кои са най-често използвани хомеопатични медикаменти при хрема, настинка, висока температура и грип?

  Има множество хомеопатични медикаменти, приложими при изброените състояния, като подборът им зависи както от симптомите на пациента, така и от данните от проведения клиничен преглед.

  Все пак, когато родителите нямат възможност да се обърнат към лекар-хомеопат за изготвяне на индивидуална терапия, биха могли да приложат някои от комбинираните препарати, наречени специалитети. Те обединяват най-често изписваните хомеопатични продукти при даден симптом (напр. хрема, зачервено гърло, пресипнал глас и т.н.). Приложението на тези комбинирани препарати трябва да става под контрола на лекуващия лекар – не заради риска от странични реакции, а за да не се пропусне състояние, изискващо провеждане на допълнителни изследвания или прилагането на друг тип лечение.

  При хрема бърз подсушаващ ефект дава комбинираният препарат Коризалия. Приема се по 1 таблетка на всеки час. Дозата не зависи от възрастта. Таблетките се смучат или за по-малките се разтварят в малко вода.

  При настинка, т.е. при начало на едно остро респираторно заболяване, най-добър ефект има приложението на Осцилококцинум в доза 3 пъти дневно по 1 флакон в 2 последователни дни. Дозата не зависи от възрастта. Гранулките се смучат, схрускват или се приемат разтворени в малко вода. За да има ефект обаче, продуктът трябва да се приложи още при първи симптоми (най-добре в първите 24 до 48 часа от боледуването).

  При грип , висока температура и отпадналост , е желателно да се направи консултация с лекар хомеопат и да се изготви индивидуална терапия.

  Битува схващане, че ефектът от хомеопатичните средства настъпва бавно. Колко време след започване на терапията можем да очакваме подобрение?

  Това схващане, макар и доста разпространено, е неправилно. При остри състояния ефектът настъпва много бързо и ако лечението започне още с първите признаци, обикновено за 3-4 дни малчуганът вече е абсолютно здрав. По-различно стои въпросът с хроничните заболявания, където постигането на дълготраен ефект изисква повече упоритост (напр. атопичен дерматит, алергичен ринит, увеличена трета сливица и др.).

  Хомеопатичните препарати могат ли да се прилагат успоредно с медикаменти на класическата медицина?

 • Статията "Можем ли да изпреварим настинките и грипа с хомеопатия" все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Последно добавени

Активният въглен - мощно естествено средство

Активният въглен - мощно естествено средство

Активният въглен е мощно естествено средство, използвано за улавяне на токсини и химикали в организм [...]

За какво всъщност е полезен кофеина

За какво всъщност е полезен кофеина

Често за кофеина се изказват негативно, но в разумни дози той може да бъде полезен. При това не само [...]

Джинджифилът - божественият корен

Джинджифилът - божественият корен

Коренът от джинджифил е добре познат и широко застъпен в народната медицина от векове. Значениет [...]

Червена боровинка - най-често срещаните ползи от горските плодчета

Червена боровинка - най-често срещаните ползи от горските плодчета

Червената боровинка, наричана още “лозя от планината Ида” (Vaccinium vitis-idaea), има значително [...]

Има ли начин да предотвратим и премахнем стриите?

Има ли начин да предотвратим и премахнем стриите?

Повечето от нас ще се сблъскат със стриите в даден момент от живота си. Независимо дали това ще се [...]

Черен бъз – мощен имуностимулатор!

Черен бъз – мощен имуностимулатор!

Черният бъз (Sambucus nigra) е познат и използван от човечеството в продължение на векове заради м [...]

Суха кожа на тялото, Ами сега? Как да се справим с проблема суха кожа на тялото

Суха кожа на тялото, Ами сега? Как да се справим с проблема суха кожа на тялото

Чувство на опъване, щипане, липса на еластичност, сквами, „змийска кожа“. При суха, до много су [...]

Екстракт от охлюви за красота и здраве

Екстракт от охлюви за красота и здраве

Козметика с екстракт от охлюви – какви ползи носи тя и защо набира все по-голяма популярност  в [...]

Чудодейната Гинко билоба

Чудодейната Гинко билоба

 Дървото Гинко Билоба се смята за най-стария представител на растенията със своите над 200 мили [...]

Бял Трън – лечебното растение

Бял Трън – лечебното растение

               Белият трън (известе [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!