0896 689 614

Как темата за храната е свързана с психологията ?

Как темата за храната е свързана с психологията ?

 • Разглеждаме емоциите, които са фактор и влияят в една или в друга степен на поведението ни при избор на храна или е обратно – храната провокира и контролира нашите емоции?

  Психологията на хранене поставя центъра върху поведението ни спрямо храната – какво правим и защо го правим, какво избираме да дадем на организма като хранителна стойност. Душата и умът на човек са неразривно свързани и именно хармонията между тях създава баланса в човешкото тяло, който пък е източник на здраве. Ако душата боледува, и тялото също ще боледува. Какво се случва, когато сме в състояние на афект – раздразнение, гняв или изпитваме чувство за вина – посягаме към инцидентни храни, които могат временно да ни доставят щастие. Това обаче не решава проблема с вината и уязвява физически нашия организъм още повече, както и психиката ни. Знаете ли, че храната въздейства върху организма интуитивно и в мига, в който я поднасяме към устата си, умът ни вече знае дали правим този избор по задължение или с наслада? Точно тук намира място и темата за диетите. Да се храним здравословно не означава непременно всички да изключим храни, които априори сме поставили като забрана. Храненето е балансирано тогава, когато правим избора на храна осъзнато в потребностите на нашето тяло. Неслучайно историята на болестите е история на храненето.

  Когато започнем да се пристрастяваме към шоколад например, това е сигнал за остър дефицит на магнезий. Ако набавим необходимата му стойност за организма – чрез консумация на орехи, семки, бобови растения, страстта към шоколад ще отшуми. Ако ни липсва азот, ще посягаме много често към хляба. Можем да го набавим от храните с високо съдържание на белтъчини като риба, месо и орехи. Желанието за сладко е провокирано от липсата на въглерод. Този дефицит можем да решим с редовна консумация на пресни плодове. Желанието за мазно е продиктувано от липсата на калций. Липсата на калций провокира и прекомерната употреба на газирани напитки. Ако не можем без кафе или черен чай, това не означава автоматично, че сме отново изморени и имаме нужда от кофеин за събуждане. Обаче може да бъде сигнал, че организмът изпитва недостиг на сяра. Често имаме чувство на постоянен глад и го задоволяваме, посягайки към бързи храни. Правилното действие е да дадем на организма силиций като хапваме повече ядки и семена.

  Когато говорим за вкусове и потребности, често казваме, че водата е сладка. Защо понякога тя е вкусна, а друг път дори я забравяме?

  Когато човек е зареден с топли чувства, мислейки с любов в душата си, усещането му при отпиване на обикновена вода е със сладък привкус, което е проекция на неговия мозък. Същата проекция имаме и върху храната. Дегустацията й предизвиква различни чувства. При вкусване на горчиво-кисели или солени храни, може да се провокира враждебно отношение към храната. При дегустация на сладки храни, в повечето хора се провокира благост, сърдечност, нежност. Най-важното е друго – как мислим за храната. Ако се храним по задължение и лишим себе си от чувството на наслада, то и най-здравословното меню може да се превърне в опасност за здравето.

  Защо, когато пазим диета за по-добра фигура, храната се превръща в изтезание, а когато диетата е част от лечение като подкрепящ режим, ограничението на храна не създава стрес?

  Диетите стават все по-модерни. Има режими, които създават свой свят в социалните мрежи и онлайн платформите, те имат своите понякога десетки хиляди последователи. Всъщност, ако познава психологията на храненето в общата й идея за поведението ни и връзката с храната, човек може да подреди онзи балансиран и правилен хранителен режим, който да му създава емоционална кондиция и физическо здраве. За целта е необходимо да слушаме тялото си и да се вглеждаме в сигналите, които то ни изпраща.  

  Вие отдавате изключително значение на движението. Какво се случва с организма ни, когато вечеряме и веднага след това седнем пред телевизор или компютър, или заспим?

  Тормозим организма си и физически се самоизтезаваме. В момента, в който приключим с вечерята (за мнозина, улисани през деня в динамиката на ежедневието, вечерното хранене е най-обилното) и веднага легнем и заспим, заспива и дванадесетопръстникът. Тогава в останалите органи на тялото възниква проблем. Храната подава сигнали на жлъчката, че трябва да започне изработването на секрет за преработка. Събужда се задстомашната жлеза, която започва да произвежда ферменти, разграждащи мазнините, въглехидратите, белтъчините. Този процес е в ущърб на спящия човек и сутрин той се събужда изтощен и още по-уморен. Храната е строителен материал за организма на човека, посредством който снабдяваме тъканите на тялото с енергия. Днес, когато преобладават лесно усвоимите въглехидрати, правим грешката да набавяме енергия с бързи храни – чипс, вафли и т.н. Тогава настъпва трагедия за организма. Въглехидратите се разграждат бързо в кръвта и повишават нивото на кръвна захар. Ако след хранене се движим, цялата тази захар се усвоява от мускулите. Но ако след здраво хапване – както обикновено се получава на вечеря – лягаме, мускулите ни заспиват и глюкозата попада в черния дроб, където пък, под въздействието на ферментите, се превръща в мазнина. Така ден след ден тялото затлъстява, а психиката започва да страда, тъй като се тормози първо от надигащото се чувство за вина, после от тревогата за здравето… И здравословните проблеми не закъсняват. Един миг на отложено балансирано хранене води до тежки последици във времето и трупа болестно състояние.  

 • Статията "Как темата за храната е свързана с психологията ? " все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Последно добавени

Има ли начин да предотвратим и премахнем стриите?

Има ли начин да предотвратим и премахнем стриите?

Повечето от нас ще се сблъскат със стриите в даден момент от живота си. Независимо дали това ще се [...]

Черен бъз – мощен имуностимулатор!

Черен бъз – мощен имуностимулатор!

Черният бъз (Sambucus nigra) е познат и използван от човечеството в продължение на векове заради м [...]

Суха кожа на тялото, Ами сега? Как да се справим с проблема суха кожа на тялото

Суха кожа на тялото, Ами сега? Как да се справим с проблема суха кожа на тялото

Чувство на опъване, щипане, липса на еластичност, сквами, „змийска кожа“. При суха, до много су [...]

Екстракт от охлюви за красота и здраве

Екстракт от охлюви за красота и здраве

Козметика с екстракт от охлюви – какви ползи носи тя и защо набира все по-голяма популярност  в [...]

Чудодейната Гинко билоба

Чудодейната Гинко билоба

 Дървото Гинко Билоба се смята за най-стария представител на растенията със своите над 200 мили [...]

Бял Трън – лечебното растение

Бял Трън – лечебното растение

               Белият трън (известе [...]

Facebook игра “Марви и Wee Baby ” -

Facebook игра “Марви и Wee Baby ” -

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ 1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и Wee Baby  ”2. Играт [...]

Болки в ставите: Какво е тяхното значение?

Болки в ставите: Какво е тяхното значение?

Наричаме я Опорно-двигателна система. Изключително сложна механика, съставена от 208 кости и 640 му [...]

Ехинацея - ползи за здравето

Ехинацея - ползи за здравето

Ехинацея е същинско чудо в съкровищницата на природата, до което е задължително да се докоснете, з [...]

Възпалението - мълчаливият враг в собственото ви тяло .

Възпалението - мълчаливият враг в собственото ви тяло .

Πpeз живoтa cи чoвeшĸият opгaнизъм пpeтъpпявa peдицa възпaлeния. Hиe cмe cвиĸнaли дa ги cчитaмe зa [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!