0896 689 614

Помощ за течащите нослета

Помощ за течащите нослета

 • Хремата е едно от най-честите неразположения. Почти винаги се надяваме проблемът с течащото носле да мине от само себе си, друг път веднага прибягваме до капки. Как да разберем дали хремата е безобидна или налага консултация със специалист, как да използваме правилно капките за нос и как да облекчим състоянието на детето.

  Кои са причините за появата на хрема?

  Острата хрема или т. нар. ринит е остра вирусна или бактериална инфекция на носната лигавица. Допълнително влияние върху нейния характер оказват климатичните фактори, средата на живот(наличие на влага, мухъл, тютюнопушене), имунитетът, наличието на витаминен дефицит и други общи заболявания.

  90% от причинителите са вирусни агенти – аденовируси, риновируси, РНК-вируси, следвани от бактериалните и инфекциозни причинители и от много актуалните в последно време разнообразни алергени.

  Обикновената хрема трябва да се разграничи от специфичната хрема при инфекциозни заболявания (морбили, скарлатина, варицела), от алергичната хрема, от често срещаната вазомоторна хрема и от хремата, провокирана от чужди тела.

  В кои случаи можем да приемем хремата за безобидна и в кои консултацията със специалист е задължителна?

  При малките деца и особено при кърмачетата хремата е сериозно заболяване поради редица анатомични особености и поради по-слабия имунитет на детския организъм в тази възраст. В резултат на това често се влошава и общото състояние на детето – то бързо повишава температура, настъпват промени в дишането, храненето и съня му. Консултацията със специалист  е задължителна, тъй като се налага комплексна терапия със задължително осигуряване на свободно носно дишане. За безобидна се смята хремата, при която общото състояние не е засегнато, няма температура, храним се добре и оплакванията отзвучават в рамките на 2-3 дни.

  Как се лекува хремата? До какъв момент можем да използваме природни средства и кога лекарствата са неизбежни?

  Хремата сама по себе си от симптом може да се превърне в сериозно заболяване, особено когато има и предразполагащи фактори. Поради този факт не се изчаква, а веднага се започва лечение първоначално в домашни условия с промивки на носа с физиологичен разтвор, витамини, хомеопатични средства и противовъзпалителни средства. При продължителност на симптомите повече от 7 дни и при влошаване на общото състояние лекарствата са неизбежни!

  Има ли значение цветът и видът на носния секрет при определяне на състоянието и лечението? Как да тълкуваме различните видове секрети?

  Естествено, характерът на носния секрет насочва към съответно заболяване, като се вземат предвид и други симптоми като общо състояние, температура, кашлица, едностранност и мирис на секрет (при чужди тела). Добре е да се разграничи дали се касае за обикновена хрема, хрема при инфекциозни заболявания или за алергичен ринит.

  Кога е необходимо да се вземе назален секрет и кои бактерии най-често се изолират?

  В носната лигавица се намира твърде разнообразна микробиологична флора, като най-често се изолират Staphylococcus aureus, Neisserua, Mоraxella, Haemophillus, Streptococcus pneumonie. Когато хремата не минава повече от 7 до 10 дни, не се влияе от промивки с физиологичен разтвор и капки за нос, промени цвета и се появи миризлив секрет, то тогава се касае за бактериална инфекция, налагаща вземане на секрет от носа за изследване.

  Какво означава задна хрема?

  Понятието задна хрема (ринофарингит) е често срещан проблем при децата и означава стичане на секрет от носа назад към гърлото или т.нар. назофаринкс. Това е възпалителен процес, който обхваща носоглътката, лимфните възли в тази зона, ушите (евстахиевата тръба), сливиците. Стичащият се секрет води до рефлекторна кашлица, затруднява се дишането, променя се гласа, нощем има хъркане.

  Какво трябва да знаем за използването на капки за нос – трябва ли да бъдат предписани от лекар, кои са основните правила за слагането им, колко време трябва да се слагат?

  Слагането на капки на сляпо или на такива, каквито имаме у дома, разбира се, не е редно. Те трябва да са предписани от лекар, който е преценил най-подходящите според състоянието ни. Правилно е след аспириране или промивка на носа да се слагат капки (в рамките на 3-5 дни), като се спазва дозата за деца или възрастни  по преценка на лекаря.

  Какви опасности крие хремата?

  Продължителната и нелекувана хрема може да доведе до някои усложнения. Такива са разпространение на инфекцията по съседство – към средното ухо, синусите, горните и долните дихателни пътища, цервикалните лимфни възли.

  Какви са най-честите грешки в лечението на хрема?

  Често веднага се започва с антибиотични капки, антихистаминови препарати или антибиотици. Прилагането на гореспоменатите капки е особено неподходящо при малки деца, тъй като детската носна лигавица е много чувствителна и нежна и е склонна към алергии.

 • Статията "Помощ за течащите нослета" все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Последно добавени

Суха кожа на тялото, Ами сега? Как да се справим с проблема суха кожа на тялото

Суха кожа на тялото, Ами сега? Как да се справим с проблема суха кожа на тялото

Чувство на опъване, щипане, липса на еластичност, сквами, „змийска кожа“. При суха, до много су [...]

Екстракт от охлюви за красота и здраве

Екстракт от охлюви за красота и здраве

Козметика с екстракт от охлюви – какви ползи носи тя и защо набира все по-голяма популярност  в [...]

Чудодейната Гинко билоба

Чудодейната Гинко билоба

 Дървото Гинко Билоба се смята за най-стария представител на растенията със своите над 200 мили [...]

Бял Трън – лечебното растение

Бял Трън – лечебното растение

               Белият трън (известе [...]

Facebook игра “Марви и Wee Baby ” -

Facebook игра “Марви и Wee Baby ” -

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ 1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и Wee Baby  ”2. Играт [...]

Болки в ставите: Какво е тяхното значение?

Болки в ставите: Какво е тяхното значение?

Наричаме я Опорно-двигателна система. Изключително сложна механика, съставена от 208 кости и 640 му [...]

Ехинацея - ползи за здравето

Ехинацея - ползи за здравето

Ехинацея е същинско чудо в съкровищницата на природата, до което е задължително да се докоснете, з [...]

Възпалението - мълчаливият враг в собственото ви тяло .

Възпалението - мълчаливият враг в собственото ви тяло .

Πpeз живoтa cи чoвeшĸият opгaнизъм пpeтъpпявa peдицa възпaлeния. Hиe cмe cвиĸнaли дa ги cчитaмe зa [...]

Как влияе студът на детската кожа?

Как влияе студът на детската кожа?

Зимата в никакъв случай не бива да бъде пречка за разходките с мъниците навън. Напротив – всекидне [...]

ЗДРАВОСЛОВЕН ПЛОДОВ СЛАДКИШ

ЗДРАВОСЛОВЕН ПЛОДОВ СЛАДКИШ

Продукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кафява и кокосова захар (50/50), кайсии и праскови - 4 броя (2 нарязани [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!