0896 689 614

Помощ за течащите нослета

Помощ за течащите нослета

 • Хремата е едно от най-честите неразположения. Почти винаги се надяваме проблемът с течащото носле да мине от само себе си, друг път веднага прибягваме до капки. Как да разберем дали хремата е безобидна или налага консултация със специалист, как да използваме правилно капките за нос и как да облекчим състоянието на детето.

  Кои са причините за появата на хрема?

  Острата хрема или т. нар. ринит е остра вирусна или бактериална инфекция на носната лигавица. Допълнително влияние върху нейния характер оказват климатичните фактори, средата на живот(наличие на влага, мухъл, тютюнопушене), имунитетът, наличието на витаминен дефицит и други общи заболявания.

  90% от причинителите са вирусни агенти – аденовируси, риновируси, РНК-вируси, следвани от бактериалните и инфекциозни причинители и от много актуалните в последно време разнообразни алергени.

  Обикновената хрема трябва да се разграничи от специфичната хрема при инфекциозни заболявания (морбили, скарлатина, варицела), от алергичната хрема, от често срещаната вазомоторна хрема и от хремата, провокирана от чужди тела.

  В кои случаи можем да приемем хремата за безобидна и в кои консултацията със специалист е задължителна?

  При малките деца и особено при кърмачетата хремата е сериозно заболяване поради редица анатомични особености и поради по-слабия имунитет на детския организъм в тази възраст. В резултат на това често се влошава и общото състояние на детето – то бързо повишава температура, настъпват промени в дишането, храненето и съня му. Консултацията със специалист  е задължителна, тъй като се налага комплексна терапия със задължително осигуряване на свободно носно дишане. За безобидна се смята хремата, при която общото състояние не е засегнато, няма температура, храним се добре и оплакванията отзвучават в рамките на 2-3 дни.

  Как се лекува хремата? До какъв момент можем да използваме природни средства и кога лекарствата са неизбежни?

  Хремата сама по себе си от симптом може да се превърне в сериозно заболяване, особено когато има и предразполагащи фактори. Поради този факт не се изчаква, а веднага се започва лечение първоначално в домашни условия с промивки на носа с физиологичен разтвор, витамини, хомеопатични средства и противовъзпалителни средства. При продължителност на симптомите повече от 7 дни и при влошаване на общото състояние лекарствата са неизбежни!

  Има ли значение цветът и видът на носния секрет при определяне на състоянието и лечението? Как да тълкуваме различните видове секрети?

  Естествено, характерът на носния секрет насочва към съответно заболяване, като се вземат предвид и други симптоми като общо състояние, температура, кашлица, едностранност и мирис на секрет (при чужди тела). Добре е да се разграничи дали се касае за обикновена хрема, хрема при инфекциозни заболявания или за алергичен ринит.

  Кога е необходимо да се вземе назален секрет и кои бактерии най-често се изолират?

  В носната лигавица се намира твърде разнообразна микробиологична флора, като най-често се изолират Staphylococcus aureus, Neisserua, Mоraxella, Haemophillus, Streptococcus pneumonie. Когато хремата не минава повече от 7 до 10 дни, не се влияе от промивки с физиологичен разтвор и капки за нос, промени цвета и се появи миризлив секрет, то тогава се касае за бактериална инфекция, налагаща вземане на секрет от носа за изследване.

  Какво означава задна хрема?

  Понятието задна хрема (ринофарингит) е често срещан проблем при децата и означава стичане на секрет от носа назад към гърлото или т.нар. назофаринкс. Това е възпалителен процес, който обхваща носоглътката, лимфните възли в тази зона, ушите (евстахиевата тръба), сливиците. Стичащият се секрет води до рефлекторна кашлица, затруднява се дишането, променя се гласа, нощем има хъркане.

  Какво трябва да знаем за използването на капки за нос – трябва ли да бъдат предписани от лекар, кои са основните правила за слагането им, колко време трябва да се слагат?

  Слагането на капки на сляпо или на такива, каквито имаме у дома, разбира се, не е редно. Те трябва да са предписани от лекар, който е преценил най-подходящите според състоянието ни. Правилно е след аспириране или промивка на носа да се слагат капки (в рамките на 3-5 дни), като се спазва дозата за деца или възрастни по преценка на лекаря.

  Какви опасности крие хремата?

  Продължителната и нелекувана хрема може да доведе до някои усложнения. Такива са разпространение на инфекцията по съседство – към средното ухо, синусите, горните и долните дихателни пътища, цервикалните лимфни възли.

  Какви са най-честите грешки в лечението на хрема?

  Често веднага се започва с антибиотични капки, антихистаминови препарати или антибиотици. Прилагането на гореспоменатите капки е особено неподходящо при малки деца, тъй като детската носна лигавица е много чувствителна и нежна и е склонна към алергии.

 • Статията "Помощ за течащите нослета" все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Последно добавени

Терапия с продукти от кухнята за мазна и проблемна кожа

Терапия с продукти от кухнята за мазна и проблемна кожа

Най- накрая времето започна приятно да се захлажда, а слънчевите лъчи далеч не са така палещи, както [...]

Вредните "полезни" храни. С какво да ги заменим?

Вредните "полезни" храни. С какво да ги заменим?

Без значение каква е причината- решили сме, че е време да свалим няколко килограма, да подобрим здра [...]

Хиперпигментация- причини, решение и превенция

Хиперпигментация- причини, решение и превенция

Меланин- това е пигментът, благодарение на който вашата кожа придобива определен цвят. При нарушения [...]

Сезонен косопад! Ами сега ..?

Ако след края на лятото забелязвате, че освен листата от короните на дърветата, вашата коса също зап [...]

Да опознаем дехидратираната кожа, за да й помогнем

Да опознаем дехидратираната кожа, за да й помогнем

Дехидратацията е проблем, който може да засегне всеки тип кожа. Лятото и зимата са най- рисковите се [...]

Грижа за детските зъбки

Грижа за детските зъбки

Навиците, формирани в детска възраст остават за цял живот. Точно поради това е важно да приучим дете [...]

Често срещани грешки при почистването на зъбите

Често срещани грешки при почистването на зъбите

Почистването на зъбите и устната кухина е от изключително важно значение не само за добрия външен ви [...]

Първа помощ при отравяне

Първа помощ при отравяне

Отравянето представлява пряка опасност за живота и здравето на пострадалия, която настъпва под влиян [...]

Как да помогнем на кожата си след слънчево изгаряне?

Как да помогнем на кожата си след слънчево изгаряне?

Лятото е сезонът, в който сме най- застрашени от така неприятните слънчеви изгаряния. Забравили сме [...]

Вредата от слънчевите лъчи. Как да се предпазим?

Вредата от слънчевите лъчи. Как да се предпазим?

Има толкова много ползи от излагането на пряка слънчева светлина. Всички сме забелязали как се подоб [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!