0896 689 614

Червена боровинка - най-често срещаните ползи от горските плодчета

Червена боровинка - най-често срещаните ползи от горските плодчета

  • Червената боровинка, наричана още “лозя от планината Ида” (Vaccinium vitis-idaea), има значително по-тръпчив и специфичен вкус за разлика от своя близък роднина черната боровинка. Въпреки това, си е спечелила заслужено място в  народната медицина, кулинарията и дори в озеленяването, като декоративно растение.

    Червените “мъниста” се срещат и в горските райони на Азия, Северна Америка и Европа. В България е най-разпространена в Родопите, Стара Планина, Пирин, Рила, Средна гора, Витошки район и Западни гранични планини. Вечнозеленият храст расте предимно на умерен климат, цъфти през пролетта, а плодчетата му можете да берете до октомври месец. От червената боровинка се правят сокове, ликьори, сладка, най-различни сосове и гарнитури, като плодът е на особена почит в скандинавската кухня. Понеже дребните червени дарове са в изобилие из тези региони, сладкото и сокът от тях са неизменна част от традиционните ястия в Швеция, Норвегия и Финландия.

    Пълна с естествени консерванти и пектин, червената боровинка е много подходяща за съхранение в продължение на месеци и то при стайна температура. Може да се съхранява в буркани с вода или като настойка от сурови плодове, разбъркани с малко количество захар в тях. Запазването на плодчетата е най-вече възможно благодарение естествения консервант в тях - бензоена киселина, която пази червената боровинка от загниване и разваляне.


    Съдържание и лечебни свойства

    Действайки като консервиращ агент, бензоената киселина е и много силен антисептик. По тази причина червените боровинки имат антимикробно действие и са полезни за чревната микрофлора. От органичните киселини в тези плодове има още лимонена, винена, ябълчена и няколко други.

    И плодовете и листата на червената боровинка притежават доказани лечебни свойства, поради съдържанието на разнообразие от химически вещества, които имат антисептично, съдоукрепващо и диуретично действие.

    Най-разпространената употреба на този горски дар е лечението на инфекции на пикочните пътища.  Листата от червена боровинка помагат и при камъни в бъбреците, нефрит, пиелит, цистит. Танините, които се съдържат в червената боровинка действат благоприятно на стените на кръвоносните съдове, като ги укрепват и заздравяват.

    Червените боровинки са известни с това, че са богати на биофлавоноида кверцетин, който действа като силeн антиоксидант. Това свойство на горските плодчета ги прави много полезна храна, предпазваща клетките от вредното действие на свободните радикали. Киселото плодче е изключително ценен източник на полифеноли, които предотвратяват отключването на някои болестотворни процеси в организма ни. В червената боровинка има и мед, което я прави подходяща както за диабетно болни, така и за превенция на диабет, тъй като недостигът на този минерал се свързва с повишени нива на кръвната захар.

    Смята се, че те са в помощ за предотвратяването на Хеликобактер пилори- инфекция в стомаха, която водят до язви. Те забавят и натрупването на зъбна плака. Този плод е антиоксидант, защитавайки клетките от увреждане. Смята се, че червените боровинки помагат и за изостряне на ума и че предпазват от различни форми на неврологични нарушения. Те помагат и за спиране, или редуциране ефектите на стареенето.

       Червените боровинки имат сила, предпазваща от вредни вируси, оосвен от бактериите. Те се борят с вируса simplex-2, който е отговорен за появата на язви, възпаления на мозъка и генитални възпаления.

    Както в плодовете, така и в листата на тръпчивото дребосъче се съдържа гликозидът арбутин. Той има бактерицидно действие и стимулира отделянето на пикочна киселина, чиито повишени количества в кръвта водят до натрупване на уратни кристали в областта на ставите. Тези кристали са в основата на появата подагра, както и на образуването на уратни камъни в бъбреците.

    Πpeдпoчитaнaтa чepвeнa бopoвинĸa имa диypeтични cвoйcтвa. Tя e ecтecтвeн диypeтиĸ, блaгoдapeниe нa cъдъpжaщитe ce в нeя вeщecтвa, тя пoмaгa зa изxвъpлянeтo нa нaтpия oт opгaнизмa, чpeз ĸoйтo ce зaдъpжa вoдaтa и пo тoзи нaчин ce пoлyчaвa нeйнoтo пoвишeнo oтдeлянe. Глaвнa poля зa тoвa игpae ĸaлият, ĸoйтo ce cвъpзвa c нaтpия и гo нeyтpaлизиpa. Oт пoлзa ca cъщo и фибpитe и дpyгитe вeщecтвa в нeя. Чepвeнa бopoвинĸa в xpaнeнeтo – тoвa e eдин oт дoбpитe ecтecтвeни нaчини зa нopмaлизиpaнe нa oтдeлянeтo нa тeлecни тeчнocти, aĸo тe ce нaтpyпвaт, oбpaзyвaйĸи oтoци.

    Дoбaвянeтo нa екстракт от чepвeнa бopoвинĸa във вceĸиднeвнoтo мeню e от голямо значение зa дaмитe. Te ca пo-зaceгнaти oт циcтит. Toй, ĸaĸтo знaeм, ce пoлyчaвa oбиĸнoвeнo oт бaĸтepиятa Ешepиxия ĸoли и пpичинявa възпaлeниe нa вътpeшнaтa cтeнa нa нaшия пиĸoчeн мexyp и нa лигaвицaтa мy. 

    Сокът от червена боровинка е ефикасен за лечение на остри сърбящи дерматити. Известно е неговото бактерицидно действие по отношение на гнойни и гнилости микроорганизми. Затова, плодът се използва успешно в лечението на рани, изгаряния, язви, абсцеси, мастити, антракс. Диапазонът на антимикробното действие на сока е широк. Той ускорява зарастването на повърхностни изгаряния и гнойни рани. Мазта, приготвена от боровинката е показана за кожни заболявания, тя премахва възпалението, ограничава гноенето, играе роля на обезболяващо, подсушава мокрещите участъци. Сокът от този горски плод, в комбинация със сок от цвекло (1:1), се използва при спазми в съдовете и хипертония, утолява жаждата.


        Превантивните мерки по отношение на урнарния тракт, са от важно значение за неговото здраве. В краен случай, трябва да се реагира навременно, още при първите симптоми на дискомфорт. Има редица случаи, в които лечението на инфекцията се забавя и поради тази причина, се стига до разпространението й към бъбреците и за съжаление – тяхното хронично увреждане.


      Приемът на екстракт от червена боровинка може да бъде много полезен, както превантивно, така и при вече възникнала инфекция. Екстрактите от червена боровинка действат силно антиоксидантно и противовъзпалително.


    Червената боровинка се употребява в народната медицина още за лечение на анемия, задух, при повишена киселинност на стомаха, при треска и други заболявания.
  • Статията "Червена боровинка - най-често срещаните ползи от горските плодчета" все още не е коментирана.

    Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

    Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Препоръчани продукти

Последно добавени

Ползите от вечерна иглика

Ползите от вечерна иглика

Вечерната иглика е диво растение – представител на семейство Върболикови, което лесно се отглежда и [...]

Домашни маски с хума за укрепване на косата

Домашни маски с хума за укрепване на косата

Редовната употреба на маска за коса с хума подобрява здравето на вашия скалп и коса. Стимулира расте [...]

Пчелен прашец - като храна и лекарство!

Пчелен прашец - като храна и лекарство!

Медът с всичките му полезни свойства не е единственият здравословен продукт, с който пчелите ни даря [...]

Безплатна доставка над 20 лв. (в рамките на гр. Стара Загора)

Безплатна доставка над 20 лв. (в рамките на гр. Стара Загора)

 Скъпи клиенти, Във връзка с обявяването на извънредно положение за цялата страна с цел ог [...]

Превенция с етерични масла срещу вирусите

Превенция с етерични масла срещу вирусите

Често, когато развиваме инфекция, се предписват тежки антибиотици. Въпреки че антибиотиците са необх [...]

Съобщение

Съобщение

 Уважаеми клиенти,Бихме искали да Ви информираме, че е възможно забавяне на доставките в рамкит [...]

Как да си направим домашен дезинфектант за ръце

Как да си направим домашен дезинфектант за ръце

В свят, изпълнен с бактерии и вируси е важно да поддържаме ръцете си чисти. Но не винаги имаме достъ [...]

Ефикасните бабини рецепти срещу простуда и грип

Ефикасните бабини рецепти срещу простуда и грип

Усещате, че ви наляга настинка... Сякаш мравки полазват тялото ви, носът започва да тече, а в очите [...]

За всички членове на КНСБ

За всички членове на КНСБ

 От днес (26.02.2020 г.) всички членове на КНСБ ползват 10% отстъпка във физическите ни обекти. [...]

Защо спортуващите хора са по-застрашени от дефицит на желязо? Фероглобин Сироп.

Защо спортуващите хора са по-застрашени от дефицит на желязо? Фероглобин Сироп.

Фероглобин Сироп при хора с активно ежедневние.Желязото е структурен компонент на хемоглобина в ери [...]

Записване за бюлетин

Бъдете информирани за нашите специални предложения!