Продуки

Статии

Безплатна доставка над 59 лв. до 1кг.

Marvi
Консултация с фармацевт
Шуслерова терапия в помощ при инсулинова резистентност

Шуслерова терапия в помощ при инсулинова резистентност

 • Шуслерова терапия в помощ при инсулинова резистентност

  Броят на хората с инсулинова резистентност се увеличава с тревожна скорост. Обратимо ли е състоянието и как с природни средства и промяна в начина ни на живот можем да си помогнем? Вижте съветите на най-популярния немски натуропат и Шуслеров терапевт графиня Ангелика Волфскийл. 

   

   

  Кои са рисковите фактори за появата на инсулинова резистентност (ИР)? 

  Наследствената обремененост има съществена роля за появата на инсулинова резистентност. Но също толкова важни фактори са нездравословният начин на живот с небалансираното хранене (твърде много калории, твърде много захар и твърде много хранения на ден), с появата и задържането на наднормено тегло, с липсата на движение и спорт в ежедневието, с наличието на хроничен стрес, недостиг на сън. Заболяването е свързано също така с хронични възпаления, инфекции, хормонални нарушения, с прием на медикаменти като кортикостероиди, антидепресанти, инхибитори на протонната помпа и др. 

   

  Какво се случва в организма при ИР? 

  При появата на инсулинова резистентност клетките на тялото блокират и повече не реагират достатъчно на хормона инсулин. В резултат на което кръвната захар не намалява адекватно и съответно панкреасът продължава да произвежда инсулин. Това води до високи нива на инсулин в кръвта, т. нар. „хиперинсулинемия“.

   

  Кои симптоми подсказват за възможно наличие на ИР? 

  • Хронично високи нива на кръвна захар и инсулин.
  • Постоянно покачване на килограми, съпроводено със затруднено отслабване.
  • Редица неспецифични симптоми като: общо неразположение и отпадналост (тъй като приетата енергия от храната под формата на въглехидрати не навлиза в клетките); суха кожа, нарушено зрение, нарушено зарастване на рани, умора, отпадналост, мускулна слабост, нарушена концентрация, световъртеж, синдром на поликистозните яйчници, автоимунни заболявания и много други.

   

  Шуслерова терапия в помощ при инсулинова резистентност

  Най-често ИР се диагностицира в комбинация с други здравословни рискове – затлъстяване, високи нива на LDL-холестерол, атеросклероза, артериална хипертония, лептинова резистентност, диабет тип 2. 

   

  Кои Шуслерови соли могат да ни помогнат при ИР?  Задължителна част от терапията, която графиня Ангелика Волфскийл препоръчва на своите пациенти, са комбинация от оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU), които се приемат по 3-5 табл. дневно, по следната схема:

  • Етап 1 (в рамките на 2 седмици) – т. нар. „регенеративна програма“: сутрин Шуслерова сол №2, на обед сол №4, следобед сол №8 и вечер сол №7. 
  • Етап 2 (следващите 2 седмици) – т. нар. „метаболитна програма“: сутрин сол №10, на обед сол №5, следобед сол №9, вечер сол №7. Цялата програма се изпълнява три последователни месеца, 2 пъти годишно.  

  Шуслеровите соли, включени в програмата, повлияват хормоналния баланс в организма и метаболитните нарушения, водещи към диабет тип 2. Профилактират и метаболитни усложнения, провокирани от стрес. Допринасят за киселинно-алкалния баланс в цялото тяло, оказват влияние върху мастната обмяна и разграждането на захарта, подпомагат черния дроб. 

  Към терапията с Шуслерови соли графиня Ангелика Волфскийл винаги включва и Гастритол – фитолекарство, съдържащо горчивите вещества на лечебни билки. Те разгръщат действието си още в устата - в момента, в който се усети горчивият вкус, започва слюноотделянето, едновременно с това се повишава секреторната активност на стомаха, жлъчката и панкреаса. А допълнителният позитивен ефект на приложението им е, че имат ефекта на естествено намаляване на апетита, като дори силният неудържим глад за сладко отслабва и изчезва. Гастритол освен това спомага за разграждането на висцералната мазнина и намалява холестерола. 

  Как да променим начина си на хранене, за да оздравеем? 

  При някои пациенти има възможност да се преодолее инсулиновата резистентност, но за целта графиня Ангелика Волфскийл препоръчва трайна промяна в начина на хранене и редукция на излишните килограми. 

  Натуропатът съветва пациентите си да се придържат към т. нар. „Средиземноморска диета“ – богата на плодове (бедни на захар!) и зеленчуци, ядки, пълнозърнести продукти, здравословни мазнини и висококачествен протеин. По този начин се приемат достатъчно баластни вещества и комплексни въглехидрати, които оказват положително влияние върху нивата на кръвна захар. 

  Този тип хранене, освен това, поддържа усещането за ситост по-дълго време, което намалява честите похапвания между храненията. 

  За стабилизирането на кръвната захар е важно да се храним винаги в точно установено време и да ограничим храните с висок гликемичен индекс. 

  Ангелика Волфскийл препоръчва и интервалното гладуване, при което не се приема храна между 12-16 последователни часа. Това е приблизително времето, от което тялото се нуждае, за да се активира обновяването на клетките. 

   

  *Графиня Ангелика Волфскийл е популярен натуропат и психологичеки съветник от Германия, автор на книги по Шуслерова терапия, лектор на Биохимичния съюз на Германия. В практиката си включва класическа хомеопатия, Шуслерова терапия, терапия по рефлексните зони на краката, терапия на гръбначния стълб, ирисова диагностика, традиционна китайска медицина, аюрведа и др. www.graefin-wolffskeel.de

 • Статията "Шуслерова терапия в помощ при инсулинова резистентност " все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Препоръчани продукти

Последно добавени

Защо нивата на витамин D могат да спаднат през есента и зимата?

Защо нивата на витамин D могат да спаднат през есента и зимата?

За разлика от други витамини, които получаваме основно чрез храните, които консумираме, витамин D се [...]

Какви са причините да не отслабваме, въпреки че спазваме режими

Какви са причините да не отслабваме, въпреки че спазваме режими

Незав [...]

Шуслерова терапия в помощ при инсулинова резистентност

Шуслерова терапия в помощ при инсулинова резистентност

Броят [...]

МЕНОПАУЗАТА - МЕЖДИННА СПИРКА В ЖИВОТА

МЕНОПАУЗАТА - МЕЖДИННА СПИРКА В ЖИВОТА

Меноп [...]

Що е то пробиотик и какви са ползите от приема му?

Що е то пробиотик и какви са ползите от приема му?

Вероя [...]

Есенна детоксикация: да подготвим тялото си за студените дни

Есенна детоксикация: да подготвим тялото си за студените дни

Есента официално е на прага ни… и докато голяма част от нас се вълнуват повече от влиянието, което н [...]

Алергичен ринит? Хомеопатия на помощ!

Алергичен ринит? Хомеопатия на помощ!

 В днешно време алергиите са глобален здравословен проблем. Алергията представлява неадекватна свръх [...]

Бонус точки

Бонус точки

Бонус програма  на аптека Марви                 Събирането на Марви Tочки си заслужава! Превърнете б [...]

{ИГРА} Аптеки МАРВИ И Queisser Pharma Bulgaria LTD

{ИГРА} Аптеки МАРВИ И Queisser Pharma Bulgaria LTD

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и Biotrade cosmeceuticals ”  2. Играт [...]

Съвети за почистване на кожата според нейния тип и особености

Съвети за почистване на кожата според нейния тип и особености

Редовното и старателно почистване на кожата трябва да бъде неизменна част от рутината на всяка дама, [...]